najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kako se ugojiti?

Uglavnom se daju saveti kako smršati, što, s obzirom na to koliko ima pregojenih osoba i koliko višak kilograma ugrožava zdravlje, uopšte nije bez razloga, ali svako ko ima problema s manjkom kilograma zna koliko teško može da bude ugojiti se – a i premršavi imaju zdravstvenih problema.

U principu, da biste se ugojili, potreban je povećan unos kalorija. Tačnije, treba da unesete više kalorija nego što potrošite. Neko bi vam na ovo dobronamerno preporučio da samo pojedete tri kile bureka ili slanine svakog dana, ali to nije rešenje – ukoliko preterate s količinom, naročito s količinom masnoća, samo ćete kod sebe izazvati odbojnost prema hrani i ništa nećete uraditi. Ishrana mora biti raznovrsna, moraju biti zastupljene sve grupe namirnica, a koristiće i vežbanje kako bi se formirala i oblikovala mišićna masa i izgubio premršav izgled.

Što se vežbanja tiče, teretana je u ovakvim slučajevima veoma efikasna, obavezno ona u kojoj postoji sposoban trener koji vam može, u skladu s vašom građom i trenutnim sposobnostima, preporučiti grupe vežbi kojima ćete “nabaciti” mišiće na određenim delovima tela (ne brinite, nećete izgledati kao profesionalna bilderka), učvrstiti ih i oblikovati. A što se ishrane tiče, trebalo bi jesti pet solidnih obroka dnevno, ali ih ne treba pripremati sa zaprškama ili s prevelikom količinom masnoće, niti ih treba jesti prebrzo, jer onda nećete moći da ih svarite.

Konkretne namirnice koje će vam pomoći da se ugojite, a neće vas previše opteretiti jesu polubeli hleb i testenine, mleko bez kajmaka, jaja, biljna ulja, maslac i sve vrste mesa (uzmite samo u obzir to da ne bi trebalo dnevno pojesti više od 150 grama crvenog mesa – belog možete i više). Koštunjavo voće (badem, lešnik, orah) je takođe dobar izbor, jer ima dosta masnoća (onih korisnih). Podrazumeva se da treba jesti i voće i povrće (za gojenje je dobro ono bogato skrobom), a poželjni su i sveži voćni sokovi s dodatkom žutog šećera.

Napici od mleka imaće veću energetsku vrednost ako im dodate med.

Uz pet solidnih obroka dnevno, ravnomerno raspoređenih, ne bi trebalo da gojenje bude problem, a vežbanje će pomoći da telo i posle gojenja bude lepo oblikovano, kao i da ima dovoljno snage da nosi dodatnu težinu.

57 komentara
 1. Marija

  E ovako, peti sam razred, 165 cm imam, najviša sam od svih petih razreda u školi i u drugoj smeni, a imam 40 kg, kako da se ugojim? Jedem sve živo, u 12 sati uveče dođem kod babe da jedem slaninu, kajmak, kad rucam jedem po dva tanjira svega, ne volim čokoladu, ali i nju jedem, tj. počela sam da jedem. Ne volim mleko i jogurt, pijem samo vodu, nikad nisam pila mleko, a jogurt sam pila pre. Neka mi neko pomogne. U školi će me proglasiti anoreksičnom. Jedan dečak mi je rekao da sam daskara…

 2. Jelena B.

  Visoka sam 160 cm i imam 42 kg. Htjela bih znati kako se mogu za kratko vrijeme ugojiti 5 kg. Hvala.

 3. Miloš

  Visok sam 160cm i imam samo 42kg, hoću da se ugojim bar nekih 5kg.

 4. Vahida

  Imam problem – popraviti se ne mogu ama baš nikako, 30 kila imam i ne mičem. 23 godine imam, 1.65 visoka, a ujedno, da pojasnim malo bolje, bolujem od distrofije mišića od neke 4. godine života. U 12. godini sam imala operaciju kičme i sad je sve ok, samo mi fali kilograma. Probala sam razne vitamine i preporuke, ali ne ide. Jedem ja često, ali po malo i ne prima se. Ako bilo ko šta zna da mi kaže, unaprijed hvala…

 5. Jelena

  Ćao, ja isto imam veliki problem, ne mogu da se ugojim. Imam 45 kg, a visoka sam 165 cm. Jedem 5 puta dnevno i ne mogu da se ugojim nimalo. Da li može neko da mi pomogne, preporuči šta da koristim za gojenje?

 6. Darko

  Zamolio bih vas da mi date najbolji savet kako bih se malo ugojio, jer sam previše mršav…

 7. Anastasija

  Treba da se ugojim. Imam 10 g, teška sam 45 kg i visoka 165 cm, koliko kg treba da se ugojim?

 8. Ljiljana Vujović

  Molim Vas za savjet, ukoliko neko ima iskustva. Tetka kojoj je otkrivena alergija na gluten izgubila je kilažu, te izgleda kao kostur. Što da jede da bi se ugojila, a da pri tom to bude hrana bez glutena? Unaprijed hvala.

 9. Ilija Lucić

  Imam 14 godina, 190 cm i 65 kg. Jedem normalno i ne mogu da se ugojim. Težina mi se poveća tek nakon što izrastem par cm.

 10. Nikola Perić

  Imam 15 godina, visok sam 173 cm i imam samo 55 kg. Molim vas, pomozite mi da se ugojim, kako da podelim obroke i tako. Uostalom, idem u školu i malo mi je teže da podelim obroke pa mi vi pomozite.

 11. Igor Stanulović

  Visok sam 168, a težak samo 55 kg i nikako ne mogu da se ugojim, a jedem 4 puta na dan.

 12. Miljan Dinić

  Ovo je odgovor za ovog dečka koji je 184 visok, a ima, čini mi se, 64 kg i posećuje teretanu. Ja sam imao 54 kg, a visok sam 180, ništa mi nije pomoglo da se ugojim, teretana onako, dođem do 61 kg i tu stanem, a treba još i tako je bilo sve do trenutka dok nisam uzeo Remeron, to nije samo antidepresiv nego i stimulator apetita i jako dodaje kilograme. Uz vežbanje uzimaj Remeron i beviplex i dobićeš sigurno željenu kilažu.

 13. Ana Sakić

  Imam 18 godina, visoka sam 157 cm, a teška samo 39 kilograma. Želim što pre da se ugojim. Unapred zahvalna.

 14. N. N.

  Visoka sam 174 cm, a imam 53-55 kg. Da li bi mi neko mogao da kaže da li osoba sa takvom težinom i visinom izgleda mršavo? I kako da popravim svoju težinu?

 15. N. N.

  Imam 20 godina, visok 192, a težak samo mizernih, minimalnih 72 kg! Strašno! A loše se osećam do zla boga. Ne znam šta raditi. Imam redovan obrok i poprilično jak. Treba mi pomoć hitno!

 16. Mihajlo Jovanović

  Ja svake godine izrastem po 10 cm i zbog toga se ne mogu ugojiti! Šta da radim?

 17. Zaza queen

  Ovaj članak izgleda super. Nadam se da će mi pomoći, ’95. sam godište, a imam samo 39kg. Ne želim da izgubim još koji kilogram, biću pravi kostur.

 18. Ana Garović

  Koje tablete da koristim da bih se ugojila? 🙂

 19. Mira Jević

  Odlično! Molim vas, dodajte još nešto, jer se retko nađe bilo šta o tome. Pozdrav.

 20. Kristi Milovanović

  Meni ništa nije jasno! Dajte mi savet kako se ugojiti.

 21. Kristina Ranković

  Ja imam veliki problem. Mršava sam. Jedem, ali ništa!

 22. Lazar Mladenović

  Šta ja da kazem? 😀 Ti imaš 186 cm i 71 kg, a ja 186 cm i 61 kg, pa ti vidi :))

 23. Biljana Đokić

  Napokom da nešto pročitam i o dijetama za gojenje. Moj problem je što punih 15 godina imaam istu kilažu, i to 52 kilograma, prosto ne mogu da se ugojim, delujem jako mršavo i koščato, jako sam nesrećna zbog toga.

 24. Mladen Živanović

  Ja imam problema sa obrocima… Da pojasnim, ne mogu da izregulišem da imam ni 3 obroka dnevno…

 25. Ana Janković

  Daj bože da ovo pali.

 26. Mia Filipović

  Super je to što ste nas se setili, ali mogla bih da dodam da je takođe griz i mleveni plazma keks koji se rastvara u mleku odlična konbinacija, jer sam se ja tako ugojila 5 kg za nedelju dana…

 27. Tamara N

  Ja samo mršavimm, nikako da se popravim. Uvjek sam mršava. Jedem sve, ali sam uvjek na istom.

 28. Aleksandra Veljović

  Ja hoću da se ugojim! Imam samo 45 kg, a visoka sam oko 168 cm.

 29. Haris Dervišnurević

  Nije loš tekst, ali džaba kad ja ne mogu toliko puta da jedem dnevno. To je jedan od problema, ali voleo bih da se malo ugojim.

 30. Sretenka Dragić

  Hvala, pomogli ste mi.

 31. Uroš Knežević

  Ja imam 71 kg, a visok sam 186 cm. Hoću da se ugojim, jer baš izgledam mršavo.

 32. Zoran Jovanović

  Ne znam kako da se ugojim, imam samo 53 kg, a visok sam 179 cm. To je malo za moju visinu.

 33. Tijana T

  Hvala puno na savetima pre svega. Ja imam 13 godina, visoka sam 158 cm i teška 40 kg. Mislim da je to baš malo, kao i ljudi u mojoj okolini.

 34. Jovan Mrsić

  Hvala puno! Pročitao sam ove savete i sve ih napisao na papir. Ubuduće ću ih ispunjavati i nadam se da će moja težina dostići neku granicu normale.

 35. Marko Baćevac

  Videćemo kako će ispasti pa ćemo javiti!

 36. Dušan Ilić

  Sve zavisi od organizma i metabolizma. Moram da kažem da i ja imam isti problem i da ništa ne pomaže. Visok sam 184 cm, a težak samo 63 kg i idem u teretanu već 3 meseca.

 37. Sanja Vasić

  Sve sam to isprobala, ali ne pomaže.

 38. Filip Jakšić

  Odličan je ovaj tekst. I ja imam problem sa manjkom kilaže i nadam se da će mi ovo pomoći da se ugojim.

 39. Sandra Đorđević

  Ja bih verovala da će ovo da uspe da već nisam pokušala. Ja jedem non-stop i to baš dosta. Imam svih pet obroka dnevno, jedem sve, naravno, masno nikako, to ne podnosim, ali ne postoji hrana koju ne konzumiram. Moja visina je oko 167 cm, a već dve godine ne mrdam sa 47 kg. Stvarno ne znam šta više da radim, mada je ovo jako koristan savet za nas mršave.

 40. Milan Botić

  Šta ja da kažem – imam 64 kg, a visok sam 192 cm. Jednostavno se ne mogu ugojiti, celog života sam mršav, a neću da ostanem ovakav. Članak je super i sviđa mi se.

 41. Stole Petrović

  Što neko reče – odeš u vojsku i rešiš problem. Glavna caka u toj vojsci je što se 6 meseci redovno jede, svaki dan, u skoro isto vreme. Dakle, nije kao kod kuće, jedeš kad stigneš. I najbitnije od svega je – doručak, tada jesti najviše, a ne pred spavanje, u 12 sati . To ne vodi ničemu. Inače, dobar članak, ali bi mogao biti detaljniji.

 42. Marija Jovanović

  Dobro je što se neko setio da napiše članak o tome kako se ugojiti. Meni je dosta da slušam ljude oko sebe koji govore: “Blago tebi, ti si mršava.” Želela bih da dodam neki kologram i zbog izgleda, a i zbog zdravlja. Hvala!

 43. Nataša Radunović

  Šta god da jedem ja samo mršavim, a ako izgubim još koji kologram, postaću nevidljiva. Nadam se da će ovo bit od pomoći.

 44. Stefan Stanimirović

  Članak je super. Ja sam se ugojio tako što sam otišao u vojsku. Kad sam tamo stigao imao sam 60 kg, a kad sam se vratio, imao sam 80 kg.

 45. Marija S

  Ne mogu da verujem da sam napokon pronašla ovakav članak! Hvala!

 46. Bojana S

  Hvala vam puno na ovom članku!

 47. Nemanja Radojević

  Nadam se da ću uspeti da se ugojim, jer sam 1991. godište, visok sam 187 cm, težak samo 70 kg. Nekako mi se čini da sve što pojedem i koliko god da jedem, ne gojim se. Valjda će ovo upaliti. Hvala za ovaj članak. Pozdrav!

 48. Bogi M

  Nadam se da će mi ovi saveti biti od pomoći!

 49. Biljana Gavrilović

  Članak je ok, ali ništa konkretno nije rečeno. To sam znala i bez njih. Volela bih kad biste se ubuduće malo bolje pozabavili ovom temom. I još nešto: čula sam da je griz baš efikasan.

 50. Ljuboja N

  Članak je odličan i pomoći će mnogima!

 51. Srđan Jovanović

  Zdravo svima. Kao i svi članci ovde, i ovaj je koristan i moja ocena bi bila 4*. Poznajem još jedan način da osoba dobije na muskulaturi i da se telo popuni i oblikuje na jedan zdrav način. Čak ni teretana nije potrebna, ali ako se i to ubaci, super. Dakle, nakon 2-3 obroka dnevno, pojede se desert – frape. Jednostavno je, i što je najvažnije, zdravo i daje rezultate… Pozdrav

 52. Una Luković

  Konačno ste se setili i nas. Gde god se okrenem i u koji god časopis pogledam, nađe se neka dijeta, a nigde kako se ugojiti. Ovo vam je bila odlična ideja. Mogli biste da se potrudite i napišete još nekoliko članaka. Svi misle da je biti mršav “super”. E nije! Kako da ovako mršava nađem pantalone i da mi dobro stoje, kad nemaju na čemu da stoje, a vi malo deblji ne uzbuđujte se nego uživajte u svom telu, jer svako muško voli obline, a ne koske. Pozdrav.

 53. Tanja Jovanović

  Dobro je da se neko toga dosetio! Još kada bih mogla dobiti recept o tome šta kada treba jesti i u kojoj količini. Jako bih volela da se ugojim, ali nemam apetit. Da li se preparati koji se koriste u teretani mogu piti i tako dobiti na težini? Ako može, da li postoje posledice toga?

 54. Milan Milojevic

  Ja imam problem sa manjkom kilograma pa mi je ovaj članak koristio i ocenio sam ga peticom. Čuo sam da ejakuliranje dovodi do smanjenja kilograma, tj. do gubitka belančevina i ostalih korisnih sastojaka u organizmu, pa me zanima da li je to tačno?

 55. Vladimir Jovanović

  Moja devojka i ja imamo problema sa tim. Nadam se da će ovo pomoći.

 56. Dragana Joksimović

  Konačno da se neko setio i nas mršavih. Odlično ste napisali članak, jer sam isti recept za gojenje dobila od naše eminentne profesorke. Dodala bih ovome i žitarice, odnosno pahuljice sa voćnim jogurtom ili sladoledom. Meni je dosta pomoglo. Sve obroke u početku dijete za gojenje treba vagati kako biste imali uvid u to šta ste od namirnica uneli u organizam. Takođe, treba gledati koliko kalorija ima svaka namirnica koja se unosi, pa zaobilaziti one koje imaju manje kalorija.

 57. Tanja Tošić

  Jako koristan članak! Do sada smo viđali samo članke o dijetama, pa se nadam da će ova tema i ubuduće biti zastupljena!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike