najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kruzova dijeta

Ciljna grupa su oni koji su smazali obaveznu lektiru o Atkinsovoj dijeti ili “Dijetu Južne obale”, da ne spominjemo još i onu mističnu dijetu “uzoni”. Svi oni sada imaju novu poslasticu – takozvanu dijetu svaka tri sata novog fitnes gurua iz Kalifornije Džordža Kruza.

Dokaz da je dijeta više nego uspešna imate odmah na omotu knjige i u gomili magazina – Džordž se diči svojim torzom, glavom i bradom, ruke drži u džepovima, a mišići “iskaču” iz majice. Ko otvori prve stranice, naići će na upozorenje: bitan je tajming! Nekoliko stranica dalje nailazite na to da svi oni koji ne jedu svaka tri sata rizikuju pokretanje pradavnog mehanizma zaštite od gladovanja. U prevodu: telo će samo deponovati mast umesto da je razgrađuje.

To što je autor sa svojim umotvorinama za samo nekoliko nedelja dospeo na treće mesto liste bestselera “Njujork tajmsa” ima manje veze sa sadržajem, a više s dobrim tajmingom. Stručnjak za takve stvari, Bob Vajtrak, koji radi za jedan veliki američki lanac knjižara, tvrdi da ima nekih zakonitosti zašto određene dijete postanu hit, a druge ne. On kaže da za primer možemo uzeti fenomen dijete Južne obale iz Majamija, koju je sročio doktor Artur Agaton. Ona se pojavila tačno mesec dana nakon smrti doživotnog protivnika ugljenih hidrata Roberta Atkinsa. Šta je trebalo uraditi? Umesto da i on protera ugljene hidrate, samo ih je malo redukovao i osvežio recepte – i dok si rekao keks, prodao devet miliona primeraka, a za dve godine “ugojio” se i za 14,5 miliona dolara!

Istu situaciju namirisali su i stručnjaci iz izdavačke kuće “Harper Kolins”, za koje je Džordž Kruz već napisao bestseler – knjigu za vežbanje “Osam minuta ujutro”. Pogađate kako knjiga započinje: “Debelo dete koje su svi zadirkivali – to sam bio ja.” Ako malo bolje promislimo, za Amerikance je to verovatno najbolji argument da sruše police u knjižarama, a za vas?

VAŽNA NAPOMENA: ne preporučujemo vam korišćenje bilo kakve dijete bez prethodne konsultacije sa lekarom. Nismo odgovorni za neuspeh dijete, njenu moguću štetnost po zdravlje, niti za druge posledice koje njena primena može izazvati.

2 komentara
  1. Ljubica Stanković

    Slazem se sa Vasjom, članak ništa ne govori, nema čak ni priložen manji jelovnik ili spisak stvari koje se smeju jesti…

  2. Vasja Radinović

    Članak ne govori apsolutno ništa korisno, izgleda nesređeno i, ponavljam, ništa zanimljivo…

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike