Maturska dijeta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U medijima se nedavno pojavila nova vrsta dijete koja garantuje da će vam pomoći da izgledate mršavije, zdravije i mlađe, i to za 30 dana, taman na vreme za proslavu godišnjice mature ili drugog posebnog događaja.
Autor ove dijete, Dejvid Kolbert, dermatolog iz Njujorka, smatra da su prerađene namirnice, zaslađeni napici i druge stvari koje sadrže šećer, glavni krivci za višak kilograma, a osim toga smatra da od šećera koža i telo stare, baš kao i od uticaja sunca.
Šta smete jesti?
U prvoj fazi visokoproteinske dijete za godišnjicu mature, trebalo bi da se usredsredite da jedete samo „pravu“ hranu, uključujući:

 • povrće jarkih boja, posebno zeleno
 • voće
 • koštunjavo voće
 • sušeno meso
 • zdrave masti
 • ribu bogatu omega-3 kiselinama
 • jaja
 • začinsko bilje

Osim toga, podstiče se uzimanje dosta tečnosti, odnosno šest do osam čaša vode, a kafa i čaj se takođe mogu konsumirati.
Primer ishrane za početak dijete:

 • Doručak: omlet od belanca i kafa
 • Užina: pola šolje jogurta i pola šolje borovnice
 • Ručak: salata sa kozjim sirom, orasima, čeri paradajzom i prelivom
 • Užina: dva štapića celera punjena puterom ili sirom
 • Večera: losos, prženi brokoli, zelena salata sa povrćem i mineralna voda

Nakon gubitka od 5 do 10 kilograma u prve dve nedelje, dijeta prelazi na drugu fazu koja može da traje dve nedelje ili više nedelja. Ova faza uključuje više voća, kao i integralne žitarice i vino uz večeru.
Ono što treba izbegavati u obe faze dijete jesu prerađene namirnice: gazirani i voćni sokovi, zaslađeni napici, sportski napici, pivo, alkohol, transmasti, instant i brza hrana i sve što sadrži šećer u bilo kom obliku.
Dijeta takođe sugeriše da ishranu treba dopuniti multivitaminima koji sadrže minerale, riblje ulje, vitamin E i C kako bi se osiguralo da organizam dobije sve hranljive materije, kao i dodatnu dozu antioksidanata i omega-3 kiselina.
Kako deluje maturska dijeta?
Prva faza ove dijete osmišljena je tako da vam pomogne da pređete preko „zavisnosti“ od namirnica lošeg kvaliteta, dok u drugoj fazi počinjete da gubite višak u predelu struka i krećete ka dobijanju podmlađenog izgleda.
Maturska dijete ne podrazumeva brojanje kalorija ili ugljenih hidrata, a iako ohrabruje vežbanje, u njenom sklopu ne postoji fitnes plan. Iz toga se zaključuje da to nije „dijeta“, već uputstva za lepotu i zdravlje koja se tiču ishrane.
Šta kažu stručnjaci?
Postoji opšta saglasnost u naučnoj zajednici da je zdrav način života koji uključuje hranljivu i zdravu ishranu, redovno vežbanje, adekvatan odmor, izbegavanje alkohola i cigareta, najbolji pristup da se osećate i izgledate bolje. Ako imate višak kilograma, gubljenje težine može učiniti da izgledate mlađe i da se osećate bolje.
Međutim, stručnjaci kažu da je malo naučnih dokaza koji govore da šećer utiče na to da izgledamo starije, odnosno da su neprerađene namirnice u stanju da preokrenu proces starenja.
Suzi Vims, profesor ishrane na Bejlor univerzitetu u Sjedinjenim Državama, slaže se sa mnogim preporukama o ishrani tzv. maturske dijete, ali se ne slaže sa idejom da su male količine šećera štetne, kao i da svako može da se odrekne šećera i prerađenih namirnica.
„Sa ekonomske tačke gledišta, prerađene namirnice kao što su žitarice, hleb, paste i jednostavna zamrznuta hrana – predstavljaju hranljivo i pristupačno uporište u našoj ishrani. Zbog toga je nepravedno kategorizovati ove namirnice kao nezdrave samo zato što su obrađene“, kaže ona.
Zaključak
Možda vam neće pomoći da se podmladite 20 godina za 30 dana, prema tvrdnjama ove dijete, a za mnoge ljude neće biti moguće da se odreknu svih namirnica koje sadrže šećer i prerađene hrane. Ali ova dijeta nudi zdrav način ishrane koji sigurno ne može da vam škodi i koji ima potencijal da vam pomogne da izgledate bolje.
Bez obzira na to da li se pripremate za godišnjicu mature ili nešto drugo, ovaj plan može vam pomoći da identifikujete zdrave namirnice koje bi trebalo da budu uključene u vašu ishranu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike