Namirnice koje nam pomažu u dijeti (2)

Foto: FraukeFeind/Pixabay.com

Ljudi koji žele da smršaju često posežu za skupim dijetetskim proizvodima, koji su uglavnom zasnovani na veštačkim supstancama i od kojih većina uopšte i ne deluje. Mnogo je bolje osloniti se na prirodne namirnice, koje i inače koristimo u ishrani. Stručnjaci preporučuju sledeće namirnice:
Supa
Ako pojedete tanjir supe, to će vas zasititi kao da ste pojeli nekoliko parčića pilećeg mesa. To je dokazano u jednoj američkoj studiji u kojoj je učestvovalo 18 žena i 13 muškaraca.
Lagana govedina
Ova vrsta mesa preporučuje se za večeru. Proteini koje govedina sadrži daju energiju, a istovremeno pomažu mišićnoj masi da sagoreva kalorije. u Ilionoisu je izvršeno istraživanje na 24 žene. One su nekoliko nedelja za večeru jele laku govedinu. Utvrđeno je da su više nego žene iz druge grupe, koja se neutralno hranila, izgubile masnoća, suvišnih kilograma i imale manje napada gladi.
Maslinovo ulje
Ako ste žena srednjih godina, borite se sa suvišnim kilogramima pomoću maslinovog ulja. Ono sadrži nezasićene masnoće koje će vam pomoći da brže sagorite kalorije. U Australiji je izvršeno istraživanje nad 12 žena u postmenopauzi (od 57 do 73 godine). Jednoj grupi za doručak su služene cerealije prelivene pavlakom i obranim mlekom, a drugoj grupi isto cerealije, ali prelivene obranim mlekom pomešanim sa malo maslinovog ulja. Žene koje su imale maslinovo ulje u obroku ubrzale su svoj metabolizam. Ako vam se ova jestiva kombinacija ne sviđa, maslinovo ulje jednako je učinkovito u salatama i u prelivima.
Grejpfrut
Ovo voće je ponovo u modi. U Britaniji je izvršeno istraživanje na 91 gojaznoj osobi i utvrđeno je da vam grepfrut može pružiti veliku pomoć u dijeti, ako ga konsumirate na sledeći način: tokom mesec dana, jedite polovinu osrednjeg grejpfruta pre svakog obroka. Fitohemikalije u ovom voću redukuju nivo insulina, a taj proces telo “primorava” da konvertuje kalorije u energiju.
Cimet
Ako pospete malo cimeta preko jela, to će produžiti osećaj sitosti nekoliko sati posle obroka. Takođe, ovaj začin snižava nivo šećera u krvi, kao i nivo holesterola i triglicerida kod osoba obolelih od dijabetesa tipa 2.
Tofu
Deluje suviše lagano da bi zasitio, ali istraživanja pokazuju da ovaj sir od soje pruža upravo taj osećaj.

2 komentara

  • Marina Đokić

    Koliko dugo i kako treba pravilno da koristim cimet kako bi se videli prvi rezultati?

  • Milan Lazović

    Informacije o dijetama su jako poželjne, mada se većina nas ne pridržava datih dijeta sve dok nam je zdravlje relativno dobro, a kad dođe do toga da nam je zdravlje ugroženo, panično i u većini slučajeva pogrešno držimo dijetu.

Ostavite komentar

Oznake