najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nov pristup dijeti

Kako se bliži leto i odbacuje zimska garderoba, tako sve više i fizički izgled dolazi do izražaja, a nezadovoljni svojom kilažom sete se raznih dijeta.

Novo istraživanje odbacuje strogo definisane dijete koje više opterećuju nego što pomažu i fokusira se na opuštenost i dostupnost dijete bez naročitih finansijskih troškova i mučenja organizma.

Istraživanje je razmatralo preko 100 različitih studija o dijetama i ustanovilo tri osnovne stvari koje su presudne za ljudsku ishranu:

  • hrana treba da bude odgovarajuća
  • hrana treba da bude atraktivna
  • hrana treba da bude normalna

Do sada su se dijete zasnivale na volji i želji pojedinca, pa je efikasnost često bila dovedena u pitanje.

Istrajnost je u dijetama najvažnija, ali prema istraživanju, u samo 5% do 10% slučajeva „dijeta uspeva“.

Razlog za takvo stanje najčešće je odluka osobe. U proseku, 200 odluka dnevno svaki pojedinac donese o hrani, što znači da su odluke brze i instiktivne. Većina ljudi nema vremena da analizira hranu pre obroka.

Ideja je preurediti životni prostor u kome se krećemo kako bi to uticalo na odabir hrane. Istraživači, na primer, predlažu postavljanje posude sa voćem na prolazna mesta u kući ili u blizini ključeva od kola, na dohvat ruke. Tako biste se setili da pojedete npr. jabuku u kolima na putu do posla.

Imati voće na donjoj fioci u frižideru nema svrhe jer je onda van videokruga. Takođe, ukoliko je voće sveže, lepog izgleda i pristupačno, na dohvat ruke, prosto vas privlači da se poslužite. Na taj način svakim danom stičete naviku za voćem i unosite ga u svakodnevnu ishranu, a voćem možete zameniti i ceo obrok.

Sa druge strane, štetne grickalice, sokove i slatkiše sklonite na manje dostupna mesta ili čak u podrum. Primera radi, u SAD većina porodica u 4 do 5 ormarića u kuhinji ima grickalice.

Uspešnost ovog istraživanja može se videti u školama, gde je u frižidere na mesta gde je stajalo čokoladno mleko stavljeno obično mleko u lepšoj i atraktivnijoj ambalaži. Na ovaj način je došlo do povećane potrošnje mleka od 30% do 60%.

Istraživanje navodi i da smrznuto voće može biti primamljivo, a ne samo sveže, i da je to već stvar ukusa pojedinca.

Zaključak

Zaključak istraživanja je da je dostupnost zdrave hrane u našoj blizini novi pristup dijeti – nećete mučiti ni sebe ni svoj organizam, a koristi su višestruke i na kratke i na duge staze.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike