U trendu

Pamuk dijeta je opasna

U Americi je nedavno među lekarima i roditeljima izazvala zabrinutost vest da je kod mladih postala popularna tzv. pamuk dijeta.
Zabrinutost
Na jednom internet forumu jedan lekar je izrazio zabrinutost rečima: „Imam desetogodišnju ćerku pa sam se kao lekar i kao otac ozbiljno zabrinuo kada sam pročitao da je pamuk dijeta u modi“.
Ova nova dijeta postala je veoma popularna među mladima, naročito među devojkama starosti između 9 i 16 godina. Dijeta se „proširila“ putem interneta kao tekst, ali i kao „edukativni video klip“.
„Pamuk dijeta“
Takozvana pamuk dijeta se sastoji u tome što se pamučne loptice natope u sok ili frape i tako progutaju. Ideja je da će se pamuk „ponašati“ u stomaku kao „hranljiva vlakna“ koja se dugo vare, zamenjuju pravu hranu i smanjuju broj unetih kalorija u organizam.
Za neupućene, ovo izgleda veoma jednostavno, ali je zapravo veoma opasno po zdravlje:

  • Prvo, i kada su kuglice od „pravog pamuka“, one su opasne jer pamuk nije za ishranu, a i da bi pamuk dobio vlaknastu strukturu, tokom obrade se upotrebljavaju razne hemikalije štetne po zdravlje.
  • Drugo, čist pamuk se veoma teško može naći na tržištu, to su razne kombinacije pamuka i veštačkih vlakana koje sadrže dosta nepoznatih hemikalija koje uopšte nisu za jelo.
  • Treće, jedući ova „neprehrambena vlakna“, devojke su dobile simptome: neuhranjenost, poremećaje u ishrani, anemiju i umor, kao i čitav spisak raznih zdravstvenih problema.

Posledice
Veliki broj devojaka i devojčica koje su primenjivale „pamuk dijetu“ izazvao je „blokadu u crevima“ jer su se „pamučne kuglice“ gomilale u crevima, pa nisu mogle „ni gore ni dole“. Ovakvo stanje iziskivalo je hitne rizične operacije za uklanjanje „kuglica“ iz creva.
Ovakve dijete nisu postale samo hir već ekstremno ponašanje. Kod mladih adolescentkinja je to postao spektar psihijatrijskih bolesti poput trihotilomanije i drugih opsesivno-kompulsivnih poremećaja i poremećaja u ishrani. Podsećamo da je trihotilomanija nesvesna navika uvrtanja i čupkanja kose usled psiholoških problema, stresa ili depresije.
Reakcije
Na televiziji i internet forumima povodom „pamuk dijete“ razvile su se brojne diskusije.
Na jednom internet forumu, povodom ovih događaja, jedna majka je postavila niz pitanja sebi i drugim roditeljima:

  • Kao majka, ovakvo ponašanje vidim sasvim drugačije nego što bih ga videla dok sam bila srednjoškolka.
  • Kako prepoznati kada naša mlada generacija pokazuje prve znake moguće bolesti?
  • Kako vaspitati decu da ne donose loše odluke?
  • Kako da naučimo devojke oko nas da same sebe poštuju i vode računa o svom zdravlju?
  • Kada moja ćerka ide na plivanje ili da igra košarku, želim da misli: „Moje telo je sve jače i lepše svakog dana.“
  • Želim da moja kćer želi da jede zdravu hranu koja ima dobar ukus i daje joj kvalitetno „gorivo“.

Pouke
„Pamuk dijeta“ nije samo običan dečiji hir već otvara mnoga pitanja o tome koliko je deci važno da „po svaku cenu što pre dođu do vitke linije“ i kako se „opasne stvari“ mogu čuti od „drugova“ ili naći preko interneta.
Nažalost, ne dešavaju se ovakve stavri samo tamo negde u Americi, već se razni „nezdravi trendovi“ pojavljuju i među našom decom.
Naravno, moramo početi od kuće, sa sopstvenim telesnim izgledom i mišljenjem o tome šta je zdrav način ishrane i zdrav način života i tako vaspitavati decu.
Sa decom treba otvoreno raspravljati o svim pitanjima, pa kada imaju „problem“, rešavati ga razumno, zajednički, a ne „na silu“.
Deca treba da budu informisana da „brze i kratke dijete“ nisu zdrave, a da su poremećaji ishrane česte i stvarne bolesti.
Ignorisanje znakova da dete ima probleme, neće oterati niti rešiti probleme. Počnite tako što ćete razgovarati sa svojim detetom, pa ako treba, onda sa lekarom naći odgovarajuću terapiju ili lekove.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike