najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rečnik vitkosti (1)

Spremni ste da izgubite nekoliko kilograma? Počnite tako što ćete stvari nazivati pravim imenom.

A za alkohol

Ako često pijete alkoholna pića, to nije pravi put za gubljenje kilograma. Pored toga što i sama sadrže kalorije, alkoholna pića podstiču rad leptina, hormona koji pojačava želju za slatkišima. Ako baš želite da u specijalnoj prilici popijete nešto alkoholno, odlučite se za neko francusko belo vino, ima ih i niskokaloričnih.

P za prijatelje

Naučnici na univerzitetu u Pitsburgu izvršili su uporedno istraživanje na ispitanicima koji samostalno drže dijetu i na onima koji to čine u paru – sa partnerom ili prijateljem. Otkriveno je da su posle devet meseci više kilograma izgubili ovi drugi – koji su mršavili u paru.

K za kortizol

Žlezde luče ovaj hormon stresa da bismo se efikasnije suočili sa opasnostima, ali ako se to dešava u preteranoj meri, onda to nije dobra vest. Brza hrana pospešuje preterano lučenje kortizola. Dakle – novcem kojim biste kupili brzu hranu, bolje uplatite antistres masažu.

F za fruktozu

Studija objavljena u berlinskom medicinskom magazinu potvrđuje sledeće: rizik od proždrljivosti povećava se konsumiranjem fruktoze. To je dokazalo istraživanje na pacovima, kojima je davana voda obogaćena fruktozom. Vaša linija neće biti ugrožena ako organizam fruktozu dobija prirodnim putem – iz voća, a ne iz veštački zaslađenih gaziranih i negaziranih pića.

G za grejpfrut

Pospešićete gubitak težine ako uz svaki obrok jedete pola grejpfruta ili pijete prirodni sok od grejpfruta. Istraživanje objavljeno u Magazinu za medicinsku ishranu to je i dokazalo: ispitanici koji su jeli pola grejpfruta pre jela posle dvanaest nedelja oslabili su u proseku dva kilograma više od onih koji to nisu činili.

H za hidrataciju

Ovo verovatno već znate: ispijanje vode pospešuje brže sagorevanje kalorija. Preporučuje se 6 do 8 čaša dnevno.

I za insulin

To je hormon koji reguliše nivo šećera i količina u kojoj ga lučite može diktirati način ishrane koji treba da sledite. Pogledajte se u ogledalu: ako imate salo oko stomaka (imate takozvanu jabučastu građu), verovatno vaš organizam luči dosta insulina.

D za dnevnik

Ako zapisujete sve što jedete, istraživanja pokazuju da ćete u organizam uneti dnevno 500 do 1000 kalorija manje. Poslužite se ovom korisnom tehnikom.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike