Smehom do vitke linije

Foto: kelseyannvere/Pixabay.com

Foto: kelseyannvere/Pixabay.com

Imate poneki kilogram viška i želite da ga se otarasite. Međutim, večito hvatate sebe u grickanju kaloričnih đakonija, zbog nervoze, a plus vas i mrzi da vežbate. Znate i same da takvim ponašanjem nećete stići do željene linije, ali to je „jače od vas“. Kad vas neko podseti na ono što i same odlično znate, iznervirate se – i utešite nečim kaloričnim, što vas naknadno dodatno iznervira. Tako se vrtite u krug.

Ukoliko se makar jednim delom prepoznajete u ovoj priči, imamo predlog za vas: dijetu smehom. Šta je sad to? Nova ludorija iz „belog sveta“: ukoliko želite da oslabite, a teško vam pada da se pridržavate dijete i vežbanja, potrudite se da se često smejete. Fanovi ove dijete već su osnovali i sopstvene klubove u kojima se sistematski smeju. Kao što sigurno znate, smeh je u principu društveni fenomen, tako da je smejanje u društvu lakše – plus je i zabavnije i veselije.

Našli su se čak i oni koji su uspeli da izmere koliko tačno kalorija potrošite u toku smejanja. Ako se smejete 15 minuta, potrošićete između deset i 40 kalorija, zavisno od toga koliko ste teški (teže osobe troše više kalorija prilikom smejanja). Ako se svakog dana smejete po 15 minuta, u roku od godinu dana izgubićete dva kilograma. Međutim, to nije sve.

Ta dva kilograma izgubite samo od smejanja, dakle, bez ikakve dijete i vežbanja. Svakodnevno smejanje ima i neke pozitivne prateće efekte: osećate se bolje, jača vam imunitet i osećate više energije. Posledica ovih pratećih efekata jeste da se u znatnoj meri smanji grickanje kaloričnih namirnica zbog nervoze, plus, pošto imate energiju, prosto želite da tu energiju utrošite – da li ćete je potrošiti u fitnes centru ili neumornim šetnjama nije bitno, pošto ćete u svakom slučaju trošiti kalorije.

Nažalost, kod nas još uvek ne postoje klubovi fanova dijete smeha, ali to ne bi trebalo da bude preveliki problem – sakupite nekoliko prijateljica ili koleginica koje, kao i vi, žele da oslabe (ili samo da se druže i uživaju), pa organizujte viđanja. Nisu vam neophodne nikakve posebne prostorije ni oprema, samo dobra volja. Trebalo bi da bude lako da ovu dijetu smeha organizujete s koleginicama – ionako se svakog dana viđate na poslu, možete pauzu iskoristiti za „sastanke kluba“ (ovakva pauza će vam definitivno „napuniti baterije“), ili sastanke možete držati odmah nakon posla.

Ništa vas ne košta da isprobate ovu dijetu – ako ništa drugo, i vi i vaše prijateljice ili koleginice lepo ćete se nasmejati i zabaviti. Ako još i popravite svoju liniju i svoje zdravlje, super!

Ostavite komentar

Ostavite komentar