U trendu

Tajne trajnog gubitka težine

Možda čudno zvuči, ali, kako ukazuju brojna istraživanja, mnogo je lakše izgubiti suvišne kilograme nego sprečiti da se oni ponovo vrate.

Ono što istraživanja takođe pokazuju jeste i da većina osoba koje se pridržavaju dijete uspeju da ostvare svoj cilj i otarase se suvišnih kilograma, ali pre nego što postanu svesni svog uspeha, već su se vratili starim navikama, a sa njima eto ponovo i neželjenih kilograma. Neretko se desi da osoba završi sa još većim viškom kilograma nego onim pre dijete.
Izazov leži, kako stručnjaci navode, u pokušaju da se održi zdrav način života na duge staze, a ne konstantno smanjivanje telesne težine. Kako biste rezultate do kojih ste mukom stigli mogli da održite, bitno je prihvatiti novi zdraviji način ishrane i novi fizički aktivniji život. Neki od pozitivnih rezultata koje možete očekivati još u početnoj fazi jesu sniženi krvni pritisak, bolji san i dodatna energija. Takođe, nemojte na čitav poduhvat gledati striktno kao na pokušaj gubljenja viška kilograma, već kao na prelazak na viši nivo na kome ćete prihvatiti male realne promene u životnom stilu.

Tajna „uspešnih“ gubitnika suvišnih kilograma
Ono što ove gubitnike čini uspešnim jeste to što se oni pridržavaju načina ishrane koji uključuje veoma malo masti i puno kontrole kalorija koje se unose. Naime, držanje veličine obroka pod kontrolom i konsumiranje hrane koja je bogata vodom, poput povrća i supa, može i samu kontrolu kalorija znatno olakšati. A ukoliko idete još jedan korak dalje i malo smanjite raznovrsnost hrane koja se nađe u toku dana na stolu, pojednostavljujete svoju ishranu i činite prejedanje malo mogućim.

Jedna od presudnih informacija koju uvek treba imati na umu jeste i da uspešni „gubitnici“ nikada ne odstupaju od uspostavljenog režima ishrane, bilo da je u pitanju vikend, slavlje ili neki praznik. Na ovaj način se uspostavlja rutina. Čak i ako postoji povremeno opuštanje, ovako postavljen plan ishrane uvek je kamen-temeljac.

Strategija koja se pokazala kao veoma uspešna zasniva se na čestim obrocima, na svaka 3-4 sata, ili 4-5 obroka dnevno. U prenesenom značenju, glad je u stvari ahilova peta svake osobe koja se prihvatila dijete. Česti obroci pomažu prilikom kontrole nivoa šećera u krvi, a apetit drže na uzici. Ono na šta stručnjaci često ukazuju jeste i da je preko potrebno piti i puno vode ili nezaslađenih napitaka, zbog toga što dodatna količina tečnosti takođe može poslužiti kao oružje za kontrolu apetita.

Kada se sve to prenese u svakodnevnicu, izgleda ovako: dan se obavezno započinje doručkom, jer je ovaj obrok od presudnog značaja za pokretanje vašeg „motora“ i ono što će vam omogućiti da dan u teretani bude produktivniji. To ne znači da doručak mora biti obilan, već je dovoljna činija hrane bogate vlaknima, žitarcima u prirodnom obliku ili mlečnim proizvodima bez masti.

Ono što zatim sledi jesu fizičke aktivnosti u trajanju od 1 sat svakoga dana. Poželjna granica jeste 11.000-12.000 koraka ili 8-9 kilometara dnevno.

Uz ovaj dnevni plan jako je korisno dodati još i notu optimiѕma – ne umanjujte sebi entuzijazam negativnim mislima, već ubedite sebe da je malo toga navedenog što ne možete da ispunite. Isto tako, ne žurite sa gubitkom kilograma po svaku cenu, već uspostavite određeni ritam koji vam neće teško pasti, a daće rezultate na duge staze.
Najbolje je postepeno doći do smanjenja težine, a onda je održavati, jer sve što je brzo, to je i kuso.

3 komentara
  1. bambi

    Svasta, da covek ne poveruje. Da li bilo ko normalan moze da prihvati ovo, tj. jedan model za sve ljude? Svaki organizam se razlikuje i ono sto bi za jednog bilo dobro za drugog bi moglo biti smrtonosno. Nije ljudksi organizam sto i polje proci. Manite se ljudi nekih saveta i pravila. Zivite u skladu sa prirodom, slusajte svoje instikte i zelje i potrebe a ne savete drugih ljudi.

  2. Goca Rutić

    Sve pohvale, svi ovi saveti su mi pomogli da nastavim dalje 🙂

  3. Jovana Jovanović

    Veoma lep sadržaj. Sve pohvale… Sve stranice su odlične!

Napišite komentar