Da li zaista treba napraviti 10.000 koraka tokom dana da bi živeli duže

Ustaljeno mišljenje koje vlada u svetu poslednjih godina preporučuje da će pređenih 10.000 koraka dnevno umnogome uticati na vaše zdravlje i da će to produžiti vaš život. Ipak, mnogima je ta brojka nedostižna, a dobra vijest je da se zbog zdravlja ne treba baš toliko mučiti.

U okviru nove studije iza koje stoji JAMA Internal Medicine, naučnici su beležili korake 17 hiljada starijih žena tokom četiri godine.

Utvrđeno je da su one koje su tokom dana napravile najmanje 4.400 koraka imale 41 posto nižu stopu smrtnosti od žena koje su napravile samo 2.700.

Ako su pravile više od 4.400 koraka, rezultat je bio bolji i to sve dok nisu ostvarile brojku od 7.500 koraka u danu kada je rezultat stagnirao.

Studija pokazuje da je poreklo cilja od deset hiljada koraka tokom dana, što mnogi pokušavaju da ostvare, nepoznato, ali se smatra da možda potiče o japanskog pedometra Manpo-kei što u prevodu znači “mera od deset hiljada koraka”, prenosi Index.

Dakle, ako vas u odlasku u šetnju sputava brojka od deset hiljada koraka, dobro je znati da je zdravo napraviti duplo manje koraka, odnosno 4,400 koraka. Ako hodate umerenim tempom koji iznosi oko sto koraka u minutu, ovaj cilj je ostvariv za manje od sat vremena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.