Kontaktni sportovi i superbakterije

Novo istraživanje otkriva da osobe koje se bave kontaktnim sportovima poput fudbala, ragbija i slično – imaju bar dvostruko veće šanse u odnosu na ostale sportiste da u organizmu nose superbakteriju poznatu kao meticilin rezistentni stahilokokus aureus (MRSA).

MRSA izaziva infekcije kože i mekog tkiva koje se često mogu same izlečiti ili se lako leče lekovima. Međutim, invazivan MRSA može izazvati infekcije koje se teško leče i koje mogu biti fatalne. Zvaničnici procenjuju da ova bakterija svake godine ubije 18.000 ljudi u Sjedinjenim Državama.

Ranije je MRSA najviše bio poznat po izazivanju infekcija u bolnicama, gde imuni sistem pacijenta može biti oslabljen. U poslednjih nekoliko godina, zabeleženo je da sport sa bliskim kontaktom može dovesti do širenja bakerije na terenu ili u svlačionici, kada se dele peškiri i ne sprovode sve potrebne mere lične i kolektivne higijene. MRSA onda „kolonizira“ tela zaraženih osoba i može da se razvije u ozbiljne infekcije ako dođe do posekotina i ogrebotina.

Više od dve godine, istraživači su pratili 377 muških i ženskih sportista sa Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu, SAD. Učesnici su aktivno trenirali ukupno 14 različitih sportova, dok se kontakt sportovima bavilo ukupno 224 učesnika.

Uzimanjem brisa grla i nosa jednom mesečno, istraživači su otkrili da čak 31% „kontakt-sportista“ nosi MRSA u odnosu na 23% ostalih sportista. Kod oko 5% do 10% učesnika, MRSA je bio kolonizovan, navode istraživači.

„Sportski timovi mogu smanjiti širenje ove bakterije podstičući dobre higijenske navike među svojim sportistima, često pranje ruku i izbegavanje deljenja peškira i ličnih stvari kao što su sapuni i brijači. MRSA je problematična bakterija za nas, uvek je bila i uvek će biti, a mi treba da uradimo sve što možemo da se smanji rizik od infekcije kod onih sa najvećim rizikom, a to su mladi sportisti“, zaključuju istraživači.

Rezultate ovog istraživanje treba smatrati preliminarnim dok ne budu bili objavljeni u nekom od recenzovanih medicinskih časopisa, ali nas upozoravaju da, pored higijene sportista, treba insistirati na kolektivnoj i ličnoj higijeni i u vrtićima i školama.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike