U trendu

Kućni poslovi i zdravlje

Švedski istraživači navode da fizičke aktivnosti kao što su kućni poslovi ili poslovi u bašti, mogu biti korisni kao i regularne vežbe kada je u pitanju smanjenje rizika od infarkta i moždanog udara.
Istraživači dodaju da osobama starijim od 60 godina svakodnevne aktivnosti mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za skoro 30%, pa im čak i produžiti život.
Istraživači su prikupili podatke više od 3.800 muškaraca i žena rođenih između 1937. i 1938. godine. Učesnike su pitali o njihovomm načinu života, što podrazumeva informacije o ishrani, da li konsumiraju alkohol i cigarete i koliko su fizički aktivni.
Pored toga, pitanja istraživača odnosila su se i na to koliko često su ove osobe učestvovale u aktivnostima kao što su poslovi u bašti, projekti po principu uradi sam, pranje i održavanje automobila i slično tokom protekle godine.
Da bi odredili koliko im je zdravo srce, istraživači su učesnike pregledali i uzeli im uzorke krvi radi procene nivoa masti i šećera. Takođe su provereni i visoki nivoi faktora zgrušavanja krvi, što je povezano sa povišenim rizikom od srčanog i moždanog udara.
Tokom više od 12 godina praćenja, 476 učesnika je umrlo od infarkta ili moždanog udara, a 383 njih je preminulo usled drugih uzroka.
Osobe čije su uobičajene dnevne aktivnosti podrazumevale više vremena provedenog u pokretu, odnosno ne sedeći, imale su smanjen rizik od srčanog napada ili moždanog udara za 27%, a rizik od smrtnog slučaja usled bilo kog uzroka manji za 30% u poređenju sa ljudima koji su proveli najmanju količinu vremena na nogama.
Uobičajeni pojmovi o tome kako penzioneri treba da provode vreme često ne obuhvataju fizičke aktivnosti u ovoj fazi života. Nažalost, sedeći način života je sada prisutan kod osoba svih uzrasta i ima isti negativni uticaj na zdravlje, odnosno povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindroma i određenih vrsta raka.
Stručnjaci kažu da je ljudsko telo dizajnirano tako da dobar deo dana bude u pokretu. Što se neka osoba manje fizički pomera, to će i manje biti u stanju da se kreće.
Saveti
Ljudi svih uzrasta treba da budu ohrabreni da ustanu iz svojih fotelja, da isključe računar ili televizor i da se pokrenu.
Evo nekoliko jednostavnih načina kako da dodate više fizičkih aktivnosti u toku dana (rasporedite poslove tako da svakoga dana imate neku aktivnost):

  • stojte kada razgovarate telefonom
  • hodajte u mestu kada gledate televiziju, barem tokom reklama
  • koristite stepenice umesto lifta
  • usisavajte kuću
  • brišite podove
  • perite prozore
  • radite u bašti
  • sadite i negujte cveće na terasi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar