U trendu

Ove vežbe ne smete preskakati

Završili ste sa svojom dnevnom serijom vežbi i na kraju dolazi deo koji najmanje volite – istezanje. I ovoga puta ste rešili da preskočite taj deo jer ste već dovoljno umorni.

Možete li da se identifikujete sa gornjim rečenicama? Da li je i vaša ideja istezanja isključivo saginjanje da dohvatite sapun koji vam je ispao dok ste se tuširali? Rezultati do kojih su došli lekari u Americi će vas možda naterati da promenite mišljenje.

Dobrovoljci koji su sa svojim uobičajenim vežbama kombinovali istezanje (držanje svake pozicije u periodu od dvadeset sekundi), imali su za 19 procenata više snage u odnosu na one koji se nisu istezali. Lekari nisu dali svoju konačnu reč o tome zbog čega se ovo dešava, ali jedno od objašnjenja jeste sledeće.

Kada radimo vežbe istezanja, mišić je rastegnutiji (zamislite zategnutu gumenu traku praćke) i zahvaljujući tom položaju može da proizvede više snage (zamislite sada kako puštate tu istu zategnutu traku).

Ukoliko vam je i dalje užasno dosadno da radite vežbe istezanja posle uobičajene fitnes-rutine, predlaže se istezanje između setova vežbi, umesto odmora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar