najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Steroidi za mišiće

Oko 2.800 dece osnovnih i srednjih škola učestvovalo je u istraživanju odgovarajući na pitanja o tome šta rade kako bi povećali svoju mišićnu masu. Vežbanje je bilo najčešći odgovor koji su dali i dečaci i devojčice. Međutim, skoro 6% dečaka i 4,6% devojčica izjavilo da su koristili steroide.
„Medijske slike mišićavih momaka mogu izazvati nerealne ideje kod tinejdžera o tome kako bi njihovo telo trebalo da izgleda. Na isti način, veoma mršave manekenke to čine za devojčice,“ kaže Marla Ajzenberg, istraživač sa Univerziteta u Minesoti. Ona dodaje da je sedamdesetih i osamdesetih godina bilo veoma neuobičajeno da na televiziji vidite muškarca bez majice, a da ih sada ima svuda i da svi ističu mišićavi izgled. Ajzenberg preporučuje da pedijatri i drugi zdravstveni radnici upitaju svoje pacijente tinejdžere o tome kako povećavaju svoju mišićnu masu, kako bi proverili da li to rade na zdrav način. „Naravno, vežbanje je dobra stvar. Ali kada to izađe iz okvira zdravog i cilj postane dobijanje određenog fizičkog izleda, onda bi to moglo ukazati na problem iskrivljene slike o zdravom telu“, kaže ona.
Aktivnosti za povećanje mišića
„Rizici su realni i nije neuobičajeno da se tinejdžer nađe u hitnoj pomoći usled prekomernog treninga ili korišćenja steroida za izgradnju mišića", kaže Robert Glater iz Lenoks Hil bolnice u Njujorku. "Kao i kod odraslih osoba, postoje zdravi i nezdravi načini da tinejdžeri povećaju svoju mišićnu masu,“ kaže pedijatar i sportski lekar Kris Kouters. On preporučuje uravnoteženu ishranu sa dosta voća i povrća, ali i puno proteina za izgradnju mišića i povećanje snage. Ne preporučuje se upotreba nikakvih sportskih suplemenata, jer kao i kod svakog sumplementa, nije dovoljno jasno da li se u pakovanju nalazi ono što je napisano na etiketi.
„Svojim pacijentima kažem da bi trebalo da se fokusiraju na to kako se osećaju, a ne kako izgledaju. Ako su u stanju da vežbaju napornije, ako postaju brži i jači, to znači da napreduju. Dokaz ne mora nužno da se primeti u ogledalu“, kaže on.
Napomena
Nije zdravo naglo i nekontrolisano vežbati bez nadzora stručnih osoba jer može doći, u najblažem obliku, do upale mišića. Pored toga, može doći do povreda, pa čak i ozbiljnog narušavanja zdravlja usled iscrpljenosti ili premora.
Nije poželjno da deca dok vežbaju koriste razne energetske napitke koji sadrže u najmanju ruku sumnjive sastojke, naročito opasne po mlad organizam. Upozoravamo da su reklame za energetske napitke veoma agresivne i da deca lako podležu njihovom korišćenju.
Najopasniji su steroidi (i razna doping sredstva) jer je njihov brzi učinak primamljiv, a mnogima nije poznato da su veoma štetni i za odrasle utrenirane sportiste, a kamoli za decu i omladinu. Upotreba steroida može biti fatalna, pogotovu za mlad organizam koji se još nije ni formirao.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike