Trčanje po zagađenom vazduhu

Foto: Skeeze/Pixabay.com

Ako ste zdrava osoba i praktikujete džogiranje, činite to u ranim jutarnjim časovima jer ste tada izloženi mnogo manjoj koncentraciji štetnih sastojaka koji se nalaze u zagađenom vazduhu. Najviša koncentracija zagađenosti vazduha je oko podne i u toku poslepodneva.

Ukoliko trčite ujutru, vazduh je hladniji i osoba koja trči izložena je manjem stresu koji izaziva topao vazduh. Ukoliko živite na periferiji grada, to ne znači da je vazduh koji udišete čistiji, čak može da bude zagađeniji nego što je u centru grada.

Zagađen vazduh negativno utiče na disanje i srčani rad i osobe koje su osetljivije moraju da budu jako oprezne prilikom džogiranja. Vrlo je važno praviti česte pauze i piti što češće vodu.

Ukoliko je dan topao i vlažnost velika, zagađen vazduh će izazivati više problema sa disanjem. Vrlo je važno tih dana ili ne džogirati ili biti krajnje umeren.

Puno se radi na tome da vazduh u gradovima bude čistiji, ali još nije primećeno da se smanjio broj osoba koje pate od problema s organima za disanje. Ustanovljeno je da je vremenom potrebna manja koncentracija zagađenog vazduha da bi se ljudi razboleli.

Ukoliko želite da budete aktivni tokom vrelog letnjeg dana, treba da pijete velike količine vode u koju ćete ubaciti vrlo malu količinu kuhinjske soli, koja će biti dovoljna da nadoknadi elektrolite koji se gube prekomernim znojenjem. Vrlo je važno da pijete dok ne osetite žeđ, jer kada se oseti žeđ, moguće je da ste već dehidrirali.

Znaci porekomernog zagrevanja tela (toplotni udar) manifestuju se u vidu muke, grčeva u mišićima, vrtoglavice i konfuzije. Redovnim uzimanjem što veće količine tečnosti ovi simptomi mogu se izbeći.

Ostavite komentar