U trendu

Vežbanje kao terapija

Prema izveštaju Kraljevskog koledža za medicinu Velike Britanije, lekari nedovoljno ukazuju na važnost vežbanja pri lečenju i kontrolisanju bolesti. Navodi se da Olimpijske igre u Londonu predstavljaju jedinstvenu priliku da se poboljša znanje o tome kako sport i fizička aktivnost mogu koristiti u medicini.
Precenjivanje rizika
Medicinski komitet za sport i medicinu utvrdio je da lekari često oklevaju da preporuče vežbe pacijentima, jer su pogrešno razumeli ili precenili rizike. U pitanju je nedostatak znanja o prednostima vežbanja u lečenju povreda i bolesti.
"Vežbanje je efikasan i jeftin način prevencije i lečenja", kaže profesor Mark Bat, predsednik Fakulteta za sport i medicinu vežbanja. On dodaje da vežbanje, za razliku od mnogih lekova, ima veoma malo neželjenih efekata, a bolje je i za životnu sredinu. "Uprkos tome, postoji oklevanje među zdravstvenim radnicima da se raspitaju o nivou fizičkih aktivnosti pacijenata i preporuče im vežbanje kao terapiju", kaže on.
Sedeći način života
Istraživanja su u više navrata pokazala kako vežbanje može povećati fizičko i mentalno zdravlje. Sa druge strane, sedeći način života povezan je sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i moždanim udarom. Nedavno je jedno istraživanje pokazalo da ako smanjimo vreme provedeno sedeći, povećavamo životni vek u proseku za dve godine.
Trenutne smernice u Velikoj Britaniji kažu da odrasli treba da ograniče vreme koje provode sedeći i da im cilj bude najmanje dva i po sata umerene fizičke aktivnosti nedeljeno, raspoređeno na bar pet dana. Pored toga, trebalo bi i da se bave određenim fizičkim aktivnostima kako bi poboljšali snagu mišića, najmanje dva puta nedeljno.
Olimpijsko nasleđe
Kraljevski koledž bi voleo da vidi medicinski vođenu nacionalnu strategiju za fizičku aktivnost, zdravlje i velnes. Takođe, studente medicine treba učiti o sportu i medicini vežbanja. "Treba da postoji napor usmeren ka poboljšanju medicinskog znanja i angažovanje medicinskih fakulteta. Olimpijske igre u Londonu idealna su prilika da se počne taj posao", kaže profesor Bat.
Napomena
I naši lekari bi trebalo da preporučuju pacijentima šetnje i fizičku aktivnost, ne samo protiv gojaznosti već i protiv bolesti.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike