najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vežbanjem protiv valunga?

Redovno bavljenje fizičkim aktivnostima i muškarcima i ženama pruža mnoge prednosti u očuvanju i poboljšanju zdravlja. Međutim, ženama u menopauzi ili postmenopauzi fizičke aktivnosti ipak ne doprinose „smanjenju valunga“.
Istraživači su analizirali stanje 248 žena koje su bile u menopauzi ili postmenopauzi. Učesnice su podeljene u dve grupe: 106 je učestvovalo u aerobik vežbanju tri puta nedeljno u periodu od 12 nedelja, dok su ostale žene obavaljale svoje redovne aktivnosti.
Sve žene su svakodnevno vodile dnevnik o valunzima, noćnom preznojavanju, kvalitetu sna, nesanici, kao i simptomima depresije i anksioznosti.
Istraživači su ustanovili da je program vežbanja imao male pozitivne efekte na kvalitet sna, nesanicu i depresiju, ali nije imao značajan uticaj na valunge. Takođe je otkriveno da su žene iz grupe sa vežbanjem koji su više bile u formi pre početka istraživanja, imale veći napredak u pogledu valunga.
„Žene u srednjim godinama ne mogu očekivati da će ih vežbanje osloboditi problema sa valunzima i noćnim znojenjem, ali razumno je očekivati poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja“, navodi autor studije Barbara Sternfeld sa Kaiser Permanent odeljenje za istraživanje u Severnoj Kaliforniji.
Zaključak
Ovi nalazi podržavaju druge nedavno sprovedene studije koje su zaključile da nema dokaza da vežbanje smanjuje valunge i noćno znojenje koji se javljaju kao simptomi menopauze.
Ipak, zdrava uravnotežena ishrana i umerene fizičke aktivnosti doprinose u borbi protiv: kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti, dijabetesa, depresije, nesanice, anksioznosti, što znatno doprinosi kvalitetu života i opštem zadovoljstvu i žena i muškaraca svih uzrasta, naročito u poznim godinama.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike