Britanski kardiolog: Masti čuvaju zdravlje!

Nova istraživanja pokazuju da je neprijatelj broj jedan našeg tela -šećer. Britanski kardiolog dr Asim Malhotra Malhotra tvrdi da su punomasni proizvodi dobri za zdravlje i da postoje brojni dokazi koji pokazuju da masti ne samo što ne dovode do srčanih problema, nego ishrana koja uključuje punomasne mlečne proizvode štiti od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Dr Malhotra ohrabruje svoje pacijente da jedu masti, ali da izbegavaju “lajt” proizvode.

“Savetujem im da jedu punomasne proizvode i namirnice koje sadrže zasićene masti. Kada im još napomenem da se drže podalje od svega što navodno snižava holesterol, gledaju me otvorenih usta”, kaže kardiolog.

On je objasnio i da svi proizvodi koji navodno snižavaju holesterol povećavaju rizik od srčanih bolesti i dodaje da masti nisu (glavni) krivac za gojaznost.

“Izbegavao sam punomasne proizvode, trenirao, ali sam ipak imao salo na stomaku. Tada sam počeo da istražujem uticaj masti na zdravlje”, kaže doktor.

Dr Malhotra tvrdi da je najveća opasnost po zdravlje šećer, a sa njime se slaže i profesor pedijatar dr Robert Lustig. I on je proučavao uticaj masti i šećera na gojaznost kod dece i zaključio da bi proizvodi koji sadrže šećer morali da imaju istaknuta upozorenja, kao što to imaju cigarete ili neka alkoholna pića.

Sve je više stručnjaka koji smatraju da glavni krivac za prekomernu težinu i čitav niz povezanih bolesti nisu masti, nego šećer, prenose mediji.

Ostavite komentar