U trendu

Brza hrana i gojaznost

U Los Anđelesu je još 2008. godine donesen zakon koji ograničava otvaranje novih restorana brze hrane u siromašnim oblastima, ali ni ova mera nije smanjila stopu gojaznosti među ljudima koji žive u tim naseljima.

Istraživanje i rezultati

Da bi se proverilo kako „deluje“ zakon koji ograničava otvaranje novih restorana brze hrane, nedavno je vršeno jedno neprofitno istraživanje: vođa istraživačkog tima i autor studije Roland Šturm, ekonomista, smatra da su rezultati merljivi, ali skromni. Smanjenje broja restorana brze hrane nedovoljno je uticalo na poboljšanje ishrane u pomenutim sredinama, kao i na smanjenje stope gojaznosti.

Procena je da u okolini Los Anđelesa živi oko 700.000 ljudi u oblastima na koje se odnose propisi o ograničavanju otvaranja ili proširenje samostalnih restorana brze hrane.

Roland Šturm smatra da rezultati istraživanja nisu iznenađujući jer u pomenutim oblastima stanovništvo obično kupuje „brzu hranu“ u malim prodavnicama ili malim restoranima koji nisu pogođeni zakonom o ograničenju.

Koautor studije Aiko Hatori sa Univerziteta u Severnoj Karolini, istakla je da su tokom istraživanja došli i do još nekih dobrih vesti: „Svetla tačka je da je opala potrošnja veštačkih i gaziranih bezalkoholnih piće. Mada je porast neznatno smanjen, stope povećanja viška kilograma i gojaznosti i dalje su, nažalost, velike u mestima izloženim zabranama.“ Istraživanje je finansirao Institut za zdravlje, a rezultati su nedavno objavljeni u internet izdanju časopisa „Social Science & Medicine“.

Napomene

Ovo je još jedan dokaz da u borbi protiv gojaznosti treba preduzeti mnogo više mera:

  • dodatna edukacija potrošača, naročito dece, o zdravoj hrani
  • dodatne mere da „brza hrana“ bude skuplja od „zdrave hrane“
  • uticati na to da proizvođači smanje upotrebu aditiva, veštačkih zaslađivača i dodataka hrani koji „stimulišu“ povećanje apetita
  • više istaći značaj voća i povrća u ishrani
  • uticati na to da se što više ljudi, naročito mladih, bavi umerenim fizičkim aktivnostima
  • stimulisati proizvođače kuvane hrane
  • uticati na ljude da ne preteruju sa „slanim grickalicama“, akoholnim i gaziranim pićima

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.