Deca rođena carskim rezom su gojaznija?

Novom analizom istraživača sa Kraljevskog koledža u Londonu ustanovljeno je da bebe rođene „carskim rezom“ imaju veću verovatnoću da budu gojazne kad odrastu.

Ustanovljeno je da su šanse za umerenu gojaznost 26% veće, a šanse za gojaznost 22% veće za odrasle osobe rođene carskim rezom nego za rođene normalnim porođajem.

Autori kažu da ne mogu biti sigurni da carski rez izaziva veću telesnu težinu u kasnijem životu bebe. Pretpostavke su da rođenje deteta carskim rezom i drugi faktori koji nisu evidentirani u analizama zajedno rezultuju time da deca u kasnijem životu budu gojazna.

Istraživači sa Kraljevskog koledža za babice ističu da su analizama došli do većeg broja dokaza o negativnim uticajima carskog reza na zdravlje i kasniji život beba rođenih na ovaj način.

Carski rez

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da broj „carskih rezova“ (ili sekcija) ne bi trebalo da prelazi 15% ukupnog broja porođaja. Danas se skoro 23,8% porođaja u Engleskoj „završava“ carskim rezom, oko dva puta više nego 1990. godine. U nekim zemljama stopa „carskih rezova“ je mnogo veća: 60% u Kini i skoro 50% u Brazilu. U pojedinim zapadnim zemljama lekari i žene odlučuju se za carski rez kako bi „birali“ dan rođenja deteta ili sprečili tužbe za odštetu u slučaju komplikacija nastalih prilikom vaginalnog porođaja.

Istraživači ističu da stvarno postoji dosta razloga zašto bi mnoge žene trebalo da se porode carskim rezom, ali da ne treba preterivati ako nema valjanih razloga. Majke koje se opredeljuju za carski rez treba da budu svesne da pri carskom rezu postoje dugoročne negativne posledice po njihovu decu.

Komentarišući istraživanja, Mervi Jokinen, savetnik u Kraljevskom koledžu za babica, kaže: „Sve je više dokaza o negativnim implikacijama za žene i njihove bebe zbog porođaja carskim rezom. Ovo istraživanje daje više informacija zdravstvenim radnicima i trudnicama da ne donose olako odluku o carskom rezu.”

Nekad je stvarno potreban carski rez iz medicinskih razloga, ali mnogo puta to nije neophodno. Treba ohrabriti ženu da dobro razmisli i odmeri dokaze pre nego što se odluči za ne-hitan carski rez. Žene takođe treba da budu svesne da je carski rez velika hirurška operacija koja nosi povećane komplikacije svaki put kada se sprovodi.

Ministarstvo zdravlja Engleske odobrilo je smernice koje podstiču žene, akušere i babice da porazgovaraju o svim implikacijama koje ima carski rez, pogotovo u okolnostima kada druge opcije ostaju otvorene.

Slične ranije studije takođe su pokazale da su povećane šanse za nastajanje drugih neželjenih dugoročnih posledica kod beba rođenih carskim rezom: astma ili dijabetes tipa 1.

Velika studija

Rezultati pomenutih istraživanja objavljeni su u časopisu „PLOS ONE“. Istraživanje i rezultati su zasnovani na analizi kombinacije podataka iz 15 studija rađenih u 10 zemalja na 4 kontinenta.

Analiza je utvrdila da je prosečan indeks BMI (indeks telesne mase) odraslih osoba rođenih carskim rezom za oko pola jedinica veći nego onih koje su rođene vaginalnim porođajem. To je jedna od najvećih studija koja je pokazala vezu između carskog reza i BMI odraslih osoba.

Profesor Nena Modi iz Odeljenja za medicinu na Kraljevskom koledžu i viši autor studije izjavila je za štampu: „Mi sada treba da utvrdimo da li je ovo posledica carskog reza ili su u pitanju neki drugi razlozi.”

Dr Metju Hajd, jedan od istraživača, kaže u izjavi: „Postoji mogući mehanizam da porođaj carskim rezom utiče na kasniju telesnu težinu. Neke vrste zdravih bakterija u crevima razlikuju se kod beba rođenih carskim i vaginalnim porođajem, a one mogu imati. široke posledice po zdravlje novorođenčeta.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike