U trendu

Evo odakle vrebaju „nevidljive“ kalorije

Ako imate problema sa suvišnim kilogramima i svojom telesnom težinom, nemojte zanemariti kalorije iz svakodnevne šoljice kafe ili čaja!

Statistika koja važi za Amerikanaca gde više od četvrtine njih pije kafu ili čaj – važi i za nas. Novo istraživanje otkriva da kalorije iz mleka koje se dodaje kafi ili čaju, našim omiljenim napicima, i razni zaslađivači – mogu da se gomilaju u našem telu. Naravno, ovo se ne odnosi samo na našu tradicionalnu „srpsku“ ili „tursku“ kafu nego i na razne vrste nes kafa, kapućina, tople čokolade ili espresa, „jedan u jedan“, „dva u jedan“, „tri u jedan“…

Prema rezultatima jednog istraživanja, ljubitelji kafe koji koriste dodatke kafi, pili su dnevno 70 kalorija više (bez zaslađivača) uz kalorije koje sadrži njihova kafa.

Osobe koje piju čaj kroz razne dodatke čaju piju i dodatne 43 kalorije. Istraživači su otkrili da osobe koje piju čaj piju manje kalorija jer su manje šanse da se doda nešto u čaj.

Većina dodatnih kalorija u kafi i čaju potiče iz šećera i drugih zaslađivača. Dok to ne izgleda mnogo u jednoj šoljici, u toku jedne godine to iznosi više od 25.000 kalorija uz kafu i 15.000 kalorija uz čaj koji se pije!

Ne morate odreći svoje „dnevne doze kofeina“ da biste smanjili unos kalorija u svoje telo.

Saveti

Smanjite količinu zaslađivača.

Za većinu ljudi najbolje je da polako i pomalo samnje unos šećera (kalorija) u organizam. Ako stavljate dve kesice ili kašičice šećera (lonče ili šoljicu), pokušajte da za jedan mesec to smanjite na jednu i po. Sledećeg meseca smanjite na jednu, a sledećeg na jednu polovinu . Posle izvesnog vremena, možete probati da pijete kafu bez upotrebe zaslađivača. Lakše je smanjiti zaslađivanje čaja zato što je čaj manje gorak od kafe. Probajte postepeno da smanjujete količnu šećera ili zaslađivača u svojim napicima i brzo ćete se navići da pijete kafu ili čaj bez zsalađivača.

Smanjite gutljaje.

Sledeći put kada pijete svoj omiljeni napitak smanjite „veličinu“. Naručujte ili pijte kafu ili čaj iz manje šoljice (kratka kafa…). Verovatno ćete uštedeti neki dinar, ali ćete i smanjiti kalorije. Izbegavajte složene kafe koje su bogate zaslađivačima, kremom, penom, šlagom i prelivima. Zapamtite da svaki dodatak kafi ima „svoje“ kalorije.

Pazite na mleko.

Da biste se sačuvali kalorija, koriste mleko sa smanjenim količinama masnoće ili nemasno mleko umesto punomasnog mleka. Proverite etikete na ne-mlečnim kremovima i dodacima kafi zato što neki mogu dodati oko 30 kalorija po kašičici. Nemojte pretpostavljati da bademovo ili sojino mleko ima malo kalorija. Neke sorte su prepune šećera. Odlučite se za nezaslađene verzije mleka.

Preskočite šlag.

Efikasna navika je da preskočite dodatke kafi kao što su: šlag, krem, pena od mleka, karamel preliv i slično.

Pazite na keksiće i čokoladice.

Još jedna navika-dodatak sadrži kalorije koje obično ne brojimo. Velika većina nas uz kafu ili čaj gricka keksiće ili čokoladice, bilo da ih sami serviraju uz napitak ili ih „dobijaju“ u restoranu.

Napomena

Ovo što važi za kafu i čaj važi i za: sladoled , kokice, pastu, sendviče, makarone, pljeskavice, picu, giros i hamburgere: „ Što više dodataka i preliva, to više kalorija (šlag, kajmak, sir, krem, džem, maslac, kečap, majonez, senf, pavlaka…)“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike