U trendu

Fizička neaktivnost više utiče na gojaznost nego hrana

Fizička neaktivnost, a ne preobilna ishrana – objašnjava sve veći broj gojaznih Amerikanaca.

Naučnici su analizirali podatke za poslednjih 20 godina i ustanovili da je broj žena koje nemaju fizičke aktivnosti porastao sa oko 19% 1994. godine na skoro 52% 2010. Broj osoba koje su izjavile da nemaju fizičke aktivnosti ili vežbe porastao je sa oko 11% na oko 43%.

Kod tamnoputih žena i žena meksičko-američkog porekla autori studije uočili su najveće smanjenje fizičkih aktivnosti i vežbanja.

Tokom perioda ispitivanja (petnaestak godina), došlo je do porasta prosečnog indeksa telesne mase (BMI) odraslih, procene telesne masti na osnovu visine i težine. Najviši rast BMI, i to dramatičan, ustanovljen je kod žena starosti između 18 i 39 godina. Istraživači su takođe otkrili povećanje stope abdominalne gojaznosti kod odraslih osoba, a naročito kod žena.

Istovremeno, unos kalorija kod odraslih osoba ostao je stabilan tokom perioda ispitivanja, prema nalazima objavljenim nedavno u časopisu „American Journal of Medicine“.

Istraživači su otkrili vezu između neaktivnosti i epidemije gojaznosti, ali nisu ustanovili zašto je to tako, tj. otkrili uzroke i posledice.

„Naši nalazi ne podržavaju uobičajen stav da je povećanje gojaznosti u Sjedinjenim Američkim Državama prvenstveno posledica povećanja prosečnog dnevnog unosa kalorija“ – navodi u zvaničnom saopštenju istraživač dr Uri Ladabaum, vanredni profesor medicine na Stenford medicinskom fakultetu.

Iako se procenjuje da trendovi gojaznosti u Sjedinjenim Američkim Državama mogu da se stabilizuju određenim akcijama, analize ukazuju na zabrinjavajuće trendove kod mlađih odraslih osoba i kod žena kada je reč o abdominalnoj gojaznosti. Takođe, istraživače zabrinjavaju evidentne rasne i etničke razlike u povećanju broja gojaznih.

Pamela Pauers Henli, urednik časopisa, napisala je u propratnom komentaru: „Ako mi kao zemlja zaista želimo da preuzmemo kontrolu nad zdravljem i nad troškovima zdravstvene zaštite, ova studija treba da bude apel da se nešto preduzme. Treba podsticati lokalne vlasti i društvene zajednice da obezbede: mesta za nesmetano bavljenje fizičkim aktivnostima i povoljno snabdevanje zdravom hranom. Takođe, treba pokrenuti Amerikance da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem i učiniti zajednički sveobuhvatan napor da se kontroliše gojaznost.“

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike