najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Gojaznost i mentalne sposobnosti dece

Dečija telesna težine i nivo fizičkih aktivnosti – mogu uticati na razmišljanje i učenje veština, pokazuju rezultati nedavnog istraživanja.

Istraživači su proučavali četrdeset i petoro dece normalne težine, uzrasta od 7 do 11 godina, a 24 od njih bilo je fizički aktivno, dok ostala deca nisu. Deca su smatrana aktivnom ako su učestvovala u organizovanim aktivnostima, kao što su plivanje, gimnastika, fudbal ili ples više od jednog sata nedeljno.

Studijom je bilo obuhvaćeno i četrdeset i petoro gojazne i neaktivne dece.

Kao što se očekivalo, aktivna i deca „normalne“ težine imala su manje masti i niži puls tokom odmaranja u odnosu na gojaznu i neaktivnu dece.

Istraživači su otkrili i da su deca normalne težine i fizički aktivna deca bolje uradila testove mentalnih sposobnosti – kao što su planiranje i obraćanje pažnje – od svojih gojaznih i neaktivnih vršnjaka.

Iako je studija pokazala povezanost između fizičke aktivnosti i mentalnih sposobnosti dece, nije nađen uzročno-posledični odnos.

“Aktivnost je napravila razliku čak i među decom normalne težine. To potvrđuje da povećana fizička aktivnost utiče na mentalne sposonosti dece” – prema saopštenju autora studije Ketrin Dejvis, kliničkog zdravstvenog psihologa u Medicinskom koledžu Džordžije.

Dobra vest je da deca – uz pomoć porodice i škole – mogu povećati nivo svojih fizičkih, ali i mentalnih aktivnosti.

“Ako bi deca smanjila unos nepotrebnih kalorija u ishrani i povećala nivo fizičke aktivnosti, mogla bi imati zdravu telesnu težinu”, izjavila je Ketrin Dejvis.

Pored toga, Dejvis je istakla da je studija fokusirana na težinu, ali je verovatno precizniji iznos telesne masti kod dece. Na primer, gojazna dece u studiji imala su veću težinu zbog više masti, a ne zbog dodatne mišićne mase.

Istraživači su predložili da buduća istraživanja obrate pažnju na prekomernu telesnu težinu aktivne dece, kako bi se videlo da li i gojazna deca imaju mentalne koristi od fizičkih aktivnosti i kako telesna težina i vežbanje utiču na zdravlje mozga.

Rezultati su objavljeni u internet izdanju časopisa „Pediatric Exercise Science“.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike