najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Gojaznost i rizik od raka

Poznato je da je gojaznost kod muškaraca i kod žena potencijalni okidač za mnoge ozbiljne bolesti. Nova studija iz Velike Britanije bavi se rakom kod žena gde je gojaznost mogući uzrok.

Prema studiji, gojazne žene imaju 41% veći rizik za različite vrste raka u odnosu na žene sa umerenom telesnom težinom, dok je gojaznost direktan uzrok u svakom četvrtom slučaju.

Podaci iz 2012. godine pokazuju da je između 22% i 28% žena u Velikoj Britaniji gojazno, što ih svrstava u rizičnu grupu.

Procena je da će 18.000 žena dobiti jedan od najmanje 7 različitih vrsta raka, i to usled gojaznosti: rak creva, rak materice, rak bubrega, rak žučne kese, rak pankreasa, rak jednjaka i rak dojke. Analiza pokazuje da će kod 274 žene u grupi od 1000, gojaznost biti uzročnik raka, dok je kod žena normalne težine taj odnos 194 prema 1000.

Faktori rizika

U zavisnosti od faktora rizika gojaznosti, varira i rizik od raka: na primer, rak jednjaka kod gojaznih žena ima veći faktor rizika nego rak dojke u menopauzi i „oba su relativno visoka“.

I žene sa viškom kilograma koje ne spadaju u gojazne – podložne su većem faktoru rizika od raka u odnosu na žene sa normalnom kilažom.

Podsećamo da je indeks telesne masu (BMI) kod žena definisan na sledeći način:

  • od 18,5 do 24,9 – normalna težina
  • od 25 do 29,9 – višak kilograma
  • preko 30 – gojaznost.

Na osnovu rezultata prethodne studije, pet miliona muškaraca i žena u Velikoj Britaniji ima povećan rizik od raka zbog viška kilograma i gojaznosti.

Smanjenje rizika

Iz Instituta za rak Velike Britanije kažu da, bez obzira na telesnu težinu, ima puno načina da pojedinci smanje rizik od raka.

Dr Džuli Šarp iz Zdravstvene fondacije u saopštenju kaže da gubitak kilaže nije lak proces i da se ne mora forsirati teretana i trčanje. Navodi da je najbitnija volja i neki od lakših načina za gubitak težine, na primer, smanjenje slatke i masne hrane, alkohola, cigareta i svakodnevna šetnja.

Promena životnog stila nije garancija protiv raka, ali zato znatno smanjuje rizik.

Dr Tam Fraj iz Nacionalnog foruma kaže da kao društvo imamo obavezu da upozorimo buduće generacije na štetnost gojaznosti i na to da rak nije jedina bolest čiji je glavni uzrok višak kilograma.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike