U trendu

Gojaznost nakon četrdesete

Ni u jednom životnom dobu gojaznost nema povoljan uticaj na zdravlje (baš kao ni preterana mršavost, što se toga tiče). Ipak, u mlađim godinama lakše je osloboditi se gojaznosti – imate više snage, više se krećete, skloniji ste bavljenju sportom ili makar nekom obliku fizičke aktivnosti…

Kasnije, telo se sve više opušta, regenerativni procesi se usporavaju, razmena materija se usporava, osećate se umornije i sve vam je manje do „trčkaranja unaokolo“. Kao posledica svega toga, postaje sve lakše ugojiti se, a sve teže izgubiti višak kilograma. Najpoznatije opasnosti koje nastaju zbog viška kilograma jesu problemi sa srcem i krvnim sudovima, ali one nisu i jedine. Nakon četrdesete, gojaznost vam može doneti još jedan, veoma ozbiljan rizik. O čemu se radi?

Radi se o povećanom riziku od dobijanja raka dojke, i to od svih tipova raka dojke. Naime, nedavno je u Americi sprovedeno istraživanje u kome su učestvovale dve grupe žena koje su se ugojile posle četrdesete. U prvoj grupi bile su žene koje su se nakon četrdesete ugojile deset kilograma, a u drugoj grupi one koje su se nakon četrdesete ugojile 27 kilograma. Rezultati?

Rezultati nisu bili nimalo ohrabrujući po bucmastije dame – stručnjaci su utvrdili da žene iz druge grupe imaju dvostruko veće šanse da obole od raka dojke nego njihove vitkije vršnjakinje. Dakle, još jedan razlog više da pazite da vam telesna težina ne raste previše.

Nadamo se da vas ovi rezultati nisu isprepadali, ili, još gore, ubedili da morate da budete nalik na kostur (tako biste povećale rizik od dobijanja osteoporoze). Sasvim je normalno da se žena nakon tridesete, a naročito nakon četrdesete, ugoji poneki kilogram. Čak i deset kilograma viška stečenih nakon četrdesete godine neće vam povećati rizik od obolevanja od raka dojke – sve što treba da uradite jeste da pazite da se ne ugojite više od toga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)