Gojaznost skraćuje život!

Gojaznost podrazumeva, u proseku, dve decenije života lošeg zdravstvenog stanja i život kraći osam godina! Ma kako izgledali surovo, to su rezultati najnovijeg istraživanja.

Kanadski istraživači otkrili su da će osobe koje se klasifikuju kao gojazne, sa indeksom telesne mase (BMI) preko 35, verovatno živeti kraće godinu dana do osam godina. „Običan“ višak kilograma skraćuje dužinu života u proseku oko tri godine.

Skraćeni životi

Studija objavljena u časopisu „Dijabetes i endokrinologija“ zasniva se na podacima Američke agencije za nacionalno zdravlje i ishranu. Istraživači su uporedili rizike gojaznih osoba starosti od 20 do 79 godina sa rizicima osoba unutar granica zdravih težina i procenili „godine izgubljenog života“ na osnovu merenja BMI:

  • Osobe sa BMI od 25 do 30 (osobe koje imaju višak kilograma) u proseku su kraće živele do tri godine u odnosu na očekivani životni vek, u zavisnosti od starosti i pola.
  • Osobe sa BMI 30 do 35 (gojazne osobe) u proseku su živele kraće jednu do šest godina u odnosu na očekivani životni vek.
  • Osobe sa BMI 35 i više (veoma gojazne) u proseku su živele kraće jednu do osam godina u odnosu na očekivani životni vek.

Uticaj viška kilograma na „godine izgubljenog života“ najveći je za mlade i opada sa godinama.

Gojaznost dramatično smanjuje životni vek

U saopštenju vodećeg autora, profesora Stivena Grovera sa Univerziteta u Montrealu, kaže se: „Naša studija pokazuje da je kompjutersko modelovanje povezalo gojaznost sa povećanim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčane bolesti i moždani udar, i dijabetesa. Pokazalo se da će gojaznost u proseku dramatično smanjiti životni vek pojedinaca i godine zdravog načina života u poređenju sa ljudima normalne telesne težine.“

Studija je pokazala da gojaznost „dva do četiri puta povećava broj izgubljenih godina zdravog života“ od ukupno „izgubljenih godina života“.

Najveći „gubitak godina zdravog života“ dešava se kod gojaznih osoba od 20 do 29 godina. Osobe koje postanu veoma gojazne u svojim dvadesetim godinama, imaće loše zdravlje u kasnijem životu, i to u trajanju od oko 19 godina.

Jasan obrazac

Profesor Grover ističe da je obrazac veoma jasan: gojaznost osoba u mladim godinama kasnije ima znatno veći negativan uticaj na njihovo zdravlje. Mlade gojazne osobe „imaju mnogo godina ispred sebe“ tokom kojih im se povećavaju zdravstveni rizici koji mogu negativno uticati na njihov život. Grover se nada da će ovi rezultati promovisati zdraviji stil života, zdraviju ishranu i redovne fizičke aktivnosti.

Zapažanja

Dr Edvard Greg iz „Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti“ u komentaru piše: „Značajni koraci su potrebni za obrazovanje, savetovanje i promociju zdravlja. Mnogim ljudima nije jasno da gojaznost negativno utiče na zdravlje i život, pa ih treba na razne načine informisati i upozoriti.“

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike