Kako sprečiti gojaznost dece?

Deca koja imaju manje od pet godina, često od roditelja dobijaju hranu za odrasle. To može dovesti do preteranog unosa soli i šećera, kao i praznih kalorija, a nedovoljno ugljenih hidrata i neophodnih minerala, kao što su gvožđe i cink.
School Food Trust sastavio je listu smernica o hrani namenjenu vrtićima, jaslicama i osobama koje čuvaju decu. Ove smernice tiču se porcija koje treba davati deci. Trenutno je više od petine dece u Americi ili gojazno ili debelo kada krene u predškolsko. I u drugim zemljama se broj gojazne dece povećava, što postaje problem.
Zdrav početak
School Food Trust kaže da deca počinju da uče o hrani kada su baš mala. Poruke koje dobijaju od okoline postavljaju osnovu za izbore koje koje deca kasnije prave kada je reč o hrani i ishrani u školi i van nje.
Mala deca brzo rastu i imaju visoke energetske i nutritivne potrebe. Ipak, ona jedu manje količine hrane nego starija deca i odrasli, pa je važno da jedu redovno i da jedu užine koje sadrže dovoljno hranljivih supstanci za njihove potrebe.
Ishrana sa malo masti i visokom količinom vlakana nije dobra za malu decu, naročito ne za decu mlađu od dve godine, jer ne sadrži dovoljno kalorija, masnoća, gvožđa i cinka, a ima previše vlakana. Deca starosti između dve i pet godine treba postepeno da menjaju navike u ishrani za stariju decu i odrasle, sa manje energije u masti a sa više vlakana.
Purnima Tanuku, šef Američke nacionalne asocijacije dnevnih vrtića i jaslica kaže da oni u potpunosti podržavaju ove nove smernice koje pomažu deci u zdravijoj ishrani od najmlađih dana i u stvaranju navika zdrave ishrane koje će slediti i nadalje kroz život.
Obroci
Zdrava ishrana je najbitnija na samom početku života. Vrtići i jaslice igraju jako važnu ulogu u započinjanju ovih zdravih navika. Ali nekada osoblje vrtića nije dovoljno stručno kada je u pitanju odabir hrane za malu decu.
Roditelji svakako žele da se deca zdravo hrane, pa zato School Food Trust pomaže vrtićima da ostvare želje roditelja.
Dadilja Julija Deakin, koja je testirala nove smernice, kaže da je najbolji deo čitavog procesa učenje i isprobavanje novih recepata. Oni su laki i ukusni, a i deca uživaju u njima. Ona nekad vodi decu sa sobom u supermarket i ukazuje im na proizvode koji su zdravi.
Nove smernice za decu, u vrtiću, između jedne i pet godina starosti uključuju preolećno-letnji i jesenje-zimski meni. Svaki meni uključuje tri obroka: doručak ili ručak i dve užine dnevno, sa receptima za svaki deo menija. School Food Trust ističe da su recepti isprobani i testirani na željama najmlađih. Oni sadrže svinjske čorbice i čorbice od jabuka, kari od leblebije i povrća i tortilje sa govedinom i povrćem.
Ovo je prvi slučaj u Americi da vrtići i ostale institucije imaju nacionalno priznate izvore informacija o menijima i količinama.
Mišljenja drugih
Viktorija Tejlor (Victoria Taylor), viši dijetetičar, ističe da je u Velikoj Britaniji petina predškolske dece gojazna ili ima višak kilograma, i da to mora da se menja. Ona smatra da su nove smernice pozitivan korak u borbi protiv gojaznosti.
Ovo su dobrovoljne smernice i samo ukazuju na to da treba voditi računa o ishrani male dece kako bi se ona zdravo hranila (dovoljno potrebnih vitamina, minerala i ostalih materija), a izbegla gojaznost.

Napišite komentar