U trendu

Lek protiv gojaznosti

Naučnici sa Univerzitetu u Aberdinu i stručnjaci sa Univerziteta u Kembridžu i Mičigenu otkrili su kako da promene signale u mozgu odgovorne za prejedanje sredovečnih ljudi.

Oko 70 procenata muškaraca i 60 procenata žena u Engleskoj je gojazno, a poznato je da gojaznost povećava rizik od: dijabetesa, bolesti srca i raka. Istraživači ističu da su u stanju da pomognu sredovečnim osobama da uz pomoć tableta zadrže obim struka u odgovarajućim granicama.

Kontrola apetita

Tokom studije, ispitivani su miševi i „praćene“ hemikalije u mozgu odgovorne za regulaciju apetita, a potom je istraživano kako mogu da se kontrolišu ovi signali.

Vodeći naučnik, profesor Lora Heisler sa Univerziteta u Aberdinu i Rovet instituta za ishranu i zdravlje, izjavila je u saopštenju: „Jedan od uzroka gojaznosti u srednjim godinama može se pripisati malom podskupu ćelija u oblasti mozga gde se kontroliše apetit. Ove ćelije proizvode važne moždane hormone odgovorne za regulisanje apetita i telesne težine. Kako se približavamo srednjem dobu, ove ćelije usporavaju slanje signala u vezi sa apetitom, što dovodi do loših procena koliko hrane je potrebno našem telu.“

Istraživački tim je takođe ispitivao kako postojeći „lekovi protiv gojaznosti“ deluju. Otkriveno je da je mali podskup ćelija u mozgu ključan za efikasnost lekova za kontrolu apetita. Ovi lekovi u sadejstvu sa pomenutim delovima mozga – šalju značajne signale do mozga da bi nas obavestili kada smo dovoljno hrane pojeli.

Zapažanja

Profesor Heisler kaže da su rezultati istraživanja doveli do boljeg razumevanje važne uloge moždanih ćelija u gojaznosti sredovečnih osoba. Rezultati „otvaraju vrata“ novim lekovima koji se mogu razviti i proizvesti za pokretanje signala koje neuroni šalju radi kontrolisanja apetita, a samim tim i debljine struka.

Navedeni rezultati objavljeni su u časopisu „Endocrinology“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike