Partner i borba protiv gojaznosti

Savetovanje partnera u vezi sa dijetom može da izgleda kao podrška, ali nova studija pokazuje da može izazvati i nezdrave navike u ishrani, tj. određene mere koje mogu da dovedu do ozbiljnih poremećaja u ishrani.
Istraživači su anketirali skoro 1.300 odraslih osoba iz Minesote u Sjedinjenim Državama uzrasta od 20 do 31 godinu starosti.
Više od 40% ispitanih primenjivalo je ekstremne dijete u proteklih godinu dana. Prejedanje je skoro udvostručeno kod žena čiji partneri podstiču dijete – 25% ispitanih žena u odnosu na 14% onih čiji partneri nisu insistirali da drže dijetu.
Što se muškaraca tiče, oko 4% žena čiji parneri nisu obraćali pažnju na njihovu ishranu, imalo je povremene slučajeve prejedanja, dok je to slučaj sa 14% onih koji su bili izloženi stalnim pritiscima od strane partnera da paze šta i koliko jedu.
Polovina ispitanih muškaraca i žena izjavila je da ih njihov partner malo, pomalo ili veoma mnogo ohrabruje da drže dijetu. Više od 56% je izjavilo da je njihov partner držao dijetu kako bi izgubio na težini.
Oko polovina učesnika bila je normalne težine ili neuhranjena, 27% njih je bilo sa prekomernom težinom, a 22% gojazno.
„Pretpostavljamo da sugerisanje partneru da smrša ili drži dijetu podrazumeva to da partner ima prekomernu telesnu težinu, da je neatraktivan, da više nije seksi i slično, što može biti veoma bolna poruka“, kaže istraživač Marla Ajzenberg, vanredni profesor za zdravlje adolescenata na Univerzitetu u Minesoti.
Ona objašnjava da ovakvi štetni komentari, čak i ako su dobronamerni, mogu doprineti lošem mišljenju partnera o samom sebi, a samim tim i nezdravim navikama u ponašanju.
„Ako je neko iskreno zabrinut zbog težine svog partnera, preporuka je da se pri komunikaciji naglasi zdravlje, a ne izgled, s fokusom na dugoročno usvajanje zdravijeg načina života, a ne na brze dijete koje obično karakterišu ograničenja kojih je se teško pridržavati i ne deluju dugoročno na gubitak težine“, kaže Ajzenberg.
„Ljudi treba da budu oprezni prema načinu na koji verbalizuju podsticaj da njihovi partneri izgube težinu. Podsticaj u vidu pitanja da li bi partner želeo da vam se pridruži u šetnji posle večere, verovatno će biti bolje prihvaćen nego primedba da bi vaš parner trebalo da preskoči sladoled večeras“, zaključuje ona.
I ova istraživanja pokazuju da je gojaznost ozbiljan problem i da iziskuje ozbiljan pristup i gojazne osobe i partnera i okoline.

Napišite komentar