Preterana mršavost nije privlačna (1)

Po različitim tinejdžerskim časopisima i magazinima možete lako naći raznorazne savete kako smršati. Možete naći i podatak da gojaznost kod tinejdžera postaje sve veći problem. Kad uz sve to vidite i fotografije mršavih modela i glumica, vaše telo vam se, makar zapravo izgledali potpuno normalno, učini debelo i ružno. Ono što nemali broj tinejdžerki u takvoj situaciji učini jeste da počne sa samoizgladnjivanjem – a to nikako ne valja. Ne samo što će tako uništiti sopstveno zdravlje, nekada i bez mogućnosti za potpun oporavak, već i novostečenom mršavošću ništa dobro neće postići, čak ni što se estetike tiče – premršave devojke, jednostavno, baš i nisu najprivlačnije. Evo koje sve probleme samoizgladnjivanje i preterana mršavost mogu da donesu.
Premršave devojke koje sebe izgladnjuju izgledaju znatno starije nego što zapravo jesu. Neće bukvalno dobiti bore, ali zbog preteranog gubitka masnoća iz tela, koža im više neće biti elastična, nego će delovati umorno i ispijeno, biti suva i ružne, nezdrave boje. Slično se dešava i s noktima i kosom – nokti postaju porozniji i lako lomljivi, a kosa suva, beživotna i mlitavog izgleda.
Ovo upropašćavanje sopstvenog tela izgladnjivanjem vodi do toga da čak i kosti postanu lomljivije, jer kada se izgladnjujete, ne unosite ni dovoljno kalcijuma, koji je osnovni gradivni sastojak kostiju. Tako vam se može desiti da praktično ni zbog čega slomite kost, pa i da dospete u invalidska kolica. Izuzetno mršave devojke mogu da obole od osteoporoze, što je inače bolest koja pogađa stare osobe.
Veoma mršavim devojkama i odeća postaje problem. Za početak, problem je naći je – vidite neke super farmerke koje vam se baš sviđaju, ali u radnji ne postoji dovoljno mali broj koji bi vam odgovarao! Pored toga, čak i kad nađete broj koji vam koliko-toliko odgovara, odeća visi na vama. O tome na šta liče premršave devoke na plaži nećemo – zamislite da čak i kupaći kostim visi na vama i da vam se sva rebra vide! Brr!
Ako su vam već počele da rastu grudi, od preteranog mršavljenja možete ih izgubiti. Da, baš tako – preteranim mršavljenjem nećete smanjiti samo kukove, butine i zadnjicu već i grudi, nekad u toj meri da ćete biti potpuno ravne. Ako se previše trudi da smrša devojka koja još uvek nije počela da dobija grudi, pa, neće ih ni dobiti.

3 komentara
  1. Jelena Vlahović

    Ja se takođe slažem da pretjerana mršavost nije privlačna. Ja sam visoka 1,82 m, a teška samo 62 kila. Mrzim svoju kilažu, i na sve načine sam pokušavala da se ugojim, ali ništa nije pomoglo 🙁 Pila sam i Ekomer i razne vitamine, ali ništa… Apetit mi je dobar, i imam redovne obroke, jedem čak i previše slatkiša… Zar je moguće da je to samo priroda? :/ Please help!!!

  2. Elzana Ceković

    Ja se slažem s tim da preterana mršavost nije privlačna, ali isto tako ni debljina nije privlačna.

  3. Marija Presjecan

    Većina tinejdžera vodi previše računa o telesnoj težini. To nikako nije zdravo! Priznajem, i meni je izgled bitan, ali ne baš do te mere da po svaku cenu budem mršava!

Napišite komentar