U trendu

Usporen metabolizam zbog viška kilograma?

Gojaznost donosi mnoge probleme, pre svega zdravstvene. Toliko je mnogo tih problema da je postalo nemoguće svaki drugi-treći dan bar negde ne naići na njihov poduži spisak, plus se na taj spisak povremeno doda još neka stavka. Prosto da se upitate kako bilo koja osoba s viškom kilograma uspeva da poživi više od godinu-dve nakon što se ugojila. E, sad, kako to već ide, gojaznosti se pripisuje krivica za svakakve probleme – i za one s kojima ima, ali i za one s kojima stvarno nema veze. Na primer, usporen metabolizam.

Često je verovanje da gojazne osobe imaju usporen metabolizam; valjda po onom laičkom „debeli su, mora da su tromi i spori, pa im je i metabolizam usporen“. Slično kao što se medvedu pripisuju trapavost i tromost, a taj „trapavi i tromi“ medved je u stanju da se kreće velikom brzinom i da hoda preko najtanjih suvih grančica koje su napadale na šumsko tlo a da ne slomi ni jednu jedinu – zadatak koji ne bi bio jednostavan ni za profesionalnu gimnastičarku ili balerinu. Dakle, da li gojaznost stvarno uzrokuje usporavanje metabolizma?

Ne. Naprotiv, gojazne osobe imaju ubrzan metabolizam. Razmena materija u njihovom organizmu je ubrzana i zato imaju potrebu za većom energijom. Zbog toga unesu više kalorija nego što mogu da potroše, a njihov organizam ne može da savlada sve te kalorije pa se one pretvore u naslage masnoće – plus im organizam zahteva dodatnu energiju kako bi uspeo da se izbori s količinom hrane koju su uneli, pa oni unose još hrane. Zatvoreni krug, i to onaj u kome se ne možete osloniti na signale koje vam šalje sopstveno telo, jer ono, u konstantnom haosu i konfuziji, šalje zahteve koji su u suprotnosti s onim što je stvarno dobro za njega.

Dakle, gojaznost se zaista može optužiti za raznorazne probleme koje vam donosi, ali za usporavanje metabolizma – ne.

2 komentara
  1. Jelka Ristić

    Da li sa usporavanjem ima veze činjenica da mi je izvršena histeroktomija? Kako ubrzati takav metabolizam?

  2. Maja Perin

    Hvala, to zaista nisam znala iako imam veoma velikih problema sa gojaznošću.

Napišite komentar