najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bourbon virus

Otkriće novog virusa sa smrtnim ishodom kod jednog kanzaskog farmera u SAD juna prošle godine – otvara mnoga pitanja o domaćinu virusa, rasprostranjenosti, simptomima i, na kraju, pitanja o prevenciji i lečenju. Ova pitanja postavili su stručnjaci za zarazne bolesti koji su tretirali obolelog pacijenta.

Šest meseci kasnije, Ministarstvo zdravlja i zaštite životne sredine u Kanzasu zvanično je objavilo prvi poznati slučaj novog tzv. bourbon virusa, nazvanog po područiju gde je pacijent živeo.

Simptomi koje virus prouzrokuje:

  • groznica
  • niska bela i crvena krvna zrnca
  • uvećanje jetre
  • gubitak apetita

Lekari su u početku sumnjali na erlihozu i tzv. hertland virus, ali su rezultati testova bili negativni. Laboratorija za kontrolu i prevenciju bolesti utvrdila je da virus do sada nije viđen na celoj zapednoj hemisferi.

“Bourbon virus pripada porodici ortomiksovirusa i poseduje genom sličan virusima viđenim u istočnoj Evropi, Africi i Aziji”, rekla je Dejna Havkinson, docent dr za infektivne bolesti na Univerzitetu u Kanzasu, koja je radila na slučaju zaraženog farmera.

Istraživači pretpostavljaju da se radi o novorođenom virusu, ali to još nije dokazano. Sumnja se da je virus prisutan već neko vreme, ali stručnjaci do sada nisu bili u stanju da ga indetifikuju.

Zdravstvene ustanove u Kanzasu nameravaju da testiraju druge pacijente koji su imali simptome slične bourbon virusu i na osnovu čijih bi dijagnoza i rezultata utvrdile da li su i oni zaraženi novim virusom i koliko je virus rasprostranjen. Epidemiolozi će izvršiti i testiranje antitela virusa kod zdravih osoba, rekla je Havkinsonova.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti prikupiće i testiraće insekte da bi se utvrdilo da li su oni domaćini i prenosioci ovog virusa. Buduće studije prikazaće bolji pregled virusa na molekularnom nivou i njegovu interakciju sa ljudskim telom, kao i način na koji je virus doveo do smrti kanzaskog farmera.

Moguće je da će pojedinci iskusiti blažu verziju bolesti prouzrokovane ovim virusom koja bi, na prvi pogled, „zdravog“ čoveka dovela u bolnicu, a onda bi mu se stanje pogoršavalo do upale pluća, šoka i otkazivanja bubrega. Odgovori na ovakve slučajeve mogu dovesti do razvoja vakcine i tretmana na bourbon virus, koji bi onda postao rutinski slučaj za lečenje.

Širenje

Postavlja se pitanje kako se virus sa korenima u Africi, Aziji i istočnoj Evropi našao na američkom srednjem zapadu. Još jednom se došlo do zaključka da mnogo različitih organizama nađe put do različitih delova sveta, tako da u svetu ne postoje izolovana i sigurna područja ni od bolesti, ni od virusa.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike