najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Da li će biti gripa?

Svake godine, prelaskom jeseni u zimu, počnu pitanja: da li će biti gripa?
Odgovor je ”da”.
U stvari, pravo pitanje je: “da li će biti epidemije gripa?”
Nije samo naš subjektivni osećaj, i prema zvaničnim podacima, svake godine se, u periodu jesen-zima-proleće, u zemljama Evrope, ali i kod nas, javljaju epidemije raznih vrsta gripa pa bi o tome trebalo voditi računa na vreme.
Zvanični podaci
Prema zvaničnim podacima, svake godine, u zemljama Evrope pojave se razne vrste gripa.
Iako ima raznih vrsta, simptomi gripa su uglavnom slični, s tim što su kod svake vrste gripa različite kompikacije koje mogu da se dese ako se grip na vreme ne uoči i ne leči.
Poslednjih godina su najmasovniji bili gripovi vrste A (H1N1) i A (H3N2) .
Šta je to grip?
Svaka vrsta gripa je u stvari jako zarazno virusno oboljenje, a infekcija se širi preko gornjeg raspiratornog trakta, a ponekad napada i pluća.
Infekcija se najčešće prenosi od osobe do osobe kašljanjem i kijanjem, kroz vazduh do usta, očiju ili nosa osoba koje se nalaze u blizini.
Virusi i bakterije takođe se prenose sa ruku do očiju, usta ili nosa, ako pre toga nismo oprala ruke. Virusi gripa žive i duže od dva sata na površinama kao što su mobilni telefoni, daljinski upravljači, računarske tastature, kvake, stolovi…
Kako smanjiti rizik od gripa?
Izbegavajte bliske kontakte! Virusi se lako prenose u zatvorenim prostorijama u kojima boravimo najviše vremena. Ako imate grip ili prehladu, izbegavajte kontakte sa kolegama, prijateljima ili članovima porodice, i obrnuto, ako neko od njih ima grip, izbegavajte ga. Na taj način ćemo se zaštititi od bolesti, i mi i osobe sa kojima smo često u istoj prostoriji.
Ostanite kod kuće kada ste bolesni! Ako se osećate loše, nemojte ići u školu ili na posao. Učinite uslugu svojim kolegama ili školskim drugovima i zadržite grip za sebe. Ako se “pre vremena” vratite na posao ili u školu, u roku od pet ili šest dana od pojave simptoma gripa, postoje velike šanse da ste još uvek prilično zarazni.
Važno je da se osoba sa gripom dobro odmori i oporavi, inače će biti izložena mogućim komplikacijama koje mogu izazvati zapaljenje pluća, pa čak i fatalne posledice.
Javite se lekaru ukoliko tegobe sa visokom temperturom potraju.
Pokrijte usta i nos kada kijate ili kašljete! Prilikom kašljanja ili kijanja, zaštitite druge tako što ćete pokrivati usta i nos rukom ili maramicom. Nakon toga, bacite maramice i operite ruke da biste uklonili bakterije.
Često pranje ruku
Pranjem ruku se sprečava širenja virusa gripa. Veoma su korisna dezinfekciona sredstva na bazi alkohola ili sapuni. Važno je malu decu naučiti da često peru ruke toplom vodom i sapunicom, naročito posle dolaska kući ili pre jela. Obezbedite sredstva za dezinfekciju ruku svim ukućanima tokom sezone gripa.
Savetujemo da svi ukućani operu ruke i lice odmah po ulasku u prostorije – tako se speru bakterije i virusi koje smo “pokupili” u liftu, autobusu, sportskoj dvorani, školi, vrtiću, na poslu, na koncertu…
Zdravstveni radnici upozoravaju da virusi gripa opstaju na čvrstim površinama i do 24 sata, a na mekim površinama 20 minuta. Zato perite ili dezinfikujte ruke kad god dotaknete nešto što je bolesna ili inficirana osoba nedavno dotakla (tastatura računara, telefon, daljinski upravljač, kvaka, dugmad u liftu, slavine, kuhinjske površine, gelenderi…).
Pranje ruku u toaletu
Kada perete ruke u javnom toaletu:

 • Koristite toplu vodu u većem mlazu i većim količinama.
 • Papirni ubrus držite ispod jedne ruke.
 • Sipajte sapun na ruke.
 • Detaljno isperite ruke. Sapun ne ubije sve bakterije na vašim rukama, ali omogućava da bakterije skliznu pod mlazom tople vode.
 • Zavrnite slavinu papirnim ubrusom koji vam je ispod ruke. Iskoristite ga kako biste uzeli još nekoliko komada ubrusa.
 • Posle korišćenja, obrišite ruke. Ne bacajte ubrus, iskoristite ga za otvaranje vrata kako biste napustili toalet. Bacite ga u kantu posle izlaska iz toaleta.

Ne dirajte rukama nos, usta i oči
Grip se širi preko kapljica koje nastaju kašljanjem, kijanjem ili dodirom predmeta. Ukoliko ove kapljice dođu da vašeg nosa, usta ili očiju, lako će dospeti u organizam i možete se zaraziti gripom. Grip se može preneti i dodirivanjem površine koja sadrži ove kapljice, ako posle toga pipnete oči, nos ili usta.
Zdrave navike
Za “držanje gripa dalje od sebe”:

 • Potrebno je dovoljno sna i odmaranja.
 • Jedite dobro izbalansiranu hranu, tople čorbe, tople čajeve, voće i povrće.
 • Odvojite vreme da se opustite i upravljate stresom.
 • Za optimalno zdravlje, potrebne su i umerene fizičke aktivnosti.
 • Prostorije svakoga dana povremeno provetravajte kratkotrajnim otvaranjem prozora i vrata kako biste smanjili koncentraciju prašine i bacila.
 • Vakcinacija protiv gripa na početku sezone može pomoći mnogim osobama u "rizičnim grupama" da "zaobiđu grip" ili ga lakše podnesu.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike