Grip – sezona 2013.

Prema zvaničnim podacima, ove godine se sa prelaskom zime u proleće grip pojavio i u zemljama Evrope, ali i kod.
Zvanični podaci
Prema zvaničnim podacima, do početka marta 2013. godine, na prostoru Evrope izolovane su sledeće vrste gripa: A(H1N1), A(H3N2), B.
U severoistočnoj Evropi trenutno je dominantan grip tipa A, a u Italiji, Bugarskoj i Francuskoj grip tipa B, dok su kod nas i u Sloveniji, Albaniji, Francuskoj i Portugaliji dominantne obe vrste gripa (A i B).
U Srbiji je tokom jeseni 2012. godine i u januaru 2013. bilo registrovano u proseku svakog dana po oko 140 pacijenata obolelih od gripa, a u periodu februar-mart broj pacijenata skočio je na oko 800 sa tendencijom naglog rasta.
Prema zvaničnim podacima, procentualno, broj pacijenata od gripa rasprostranjen u Srbiji iznosi: A(H1N1) – oko 32% , A(H3N2) – oko 12%, B – oko 32% i ostale vrste A – oko 24%.
Šta je grip?
Svaka vrsta gripa je u stvari veoma zarazno virusno oboljenje, infekcija se širi preko gornjeg raspiratornog trakta, a ponekad napada i pluća.
Infekcija se najčešće prenosi od osobe na osobu kašljanjem i kijanjem, kroz vazduh do usta, očiju ili nosa osoba koje se nalaze u blizini.
Bacili se takođe prenose rukama do očiju, usta ili nosa ako pre toga nismo oprali ruke. Virusi gripa žive i duže od dva sata na površinama kao što su računarske tastature, kvake, stolovi…
Navodimo nekoliko saveta o tome kako izbeći širenje gripa.
Šta raditi?
Izbegavajte bliski kontakt: virusi se lako prenose u zatvorenim površinama u kojima boravimo najviše vremena. Ako imate grip ili prehladu, izbegavajte kontakte sa kolegama, prijateljima ili članovima porodice. Na taj način ćete ih zaštititi od bolesti.
Ostanite kod kuće kada ste bolesni: ako se osećate loše, nemojte ići u školu ili na posao. Učinite uslugu svojim kolegama ili školskim drugovima i zadržite grip za sebe. Ako se vratite na posao ili u školu u roku od pet ili šest dana od pojave simptoma gripa, postoje velike šanse da ste još uvek prilično zarazni.
Važno je da se osoba sa gripom dobro odmori i oporavi, inače sebe izlaže mogućim komplikacijama koje mogu izazvati zapaljenje pluća, pa čak i fatalne posledice.
Pokrijte usta i nos kada kijate ili kašljete: prilikom kašljanja ili kijanja, zaštitite druge tako što ćete pokrivati usta i nos rukom ili maramicom. Nakon toga, bacite maramice i operite ruke da biste uklonili bakterije.
Često perite ruke
Pranjem ruku se efikasno sprečava širenja virusa gripa. Dezinfekciona sredstva na bazi alkohola su veoma korisna. Važno je malu decu naučiti da često peru ruke toplom vodom i sapunicom. Čuvajte sredstva za dezinfekciju ruku na dohvat ruke tokom sezone gripa.
Savetujemo da svi ukućani operu ruke i lice odmah po ulasku u prostorije – tako se speru bakterije i virusi koji su se našli u liftu, autobusu, na poslu, u školi, vrtiću…
Stručnjaci upozoravaju da virusi gripa mogu da opstanu na čvrstim površinama i do 24 sata, a na mekim površinama 20 minuta. Zato perite ili dezinfikujte ruke kad god dotaknete nešto što je bolesna osoba nedavno dotakla (tastatura računara, telefon, kvaka, dugmad u liftu, slavine, kuhinjske površine, gelenderi…).
Pranje ruku u javnom toaletu
Kada perete ruke u javnom toaletu:

  • koristite toplu vodu
  • papirni ubrus držite ispod jedne ruke
  • sipajte sapun na ruke
  • detaljno isperite ruke – sapun ne ubije sve bakterije na vašim rukama, ali omogućava da bakterije skliznu pod mlazom tople vode
  • zavrnite slavinu papirnim ubrusom koji vam je ispod ruke i iskoristite ga kako biste uzeli još nekoliko komada papira
  • posle korišćenja, obrišite ruke ne bacajući ubrus – iskoristite ga da otvorite vrata kako biste napustili toalet i bacite ga u kantu posle izlaska iz toaleta

Ne dirajte rukama nos, usta i oči
Grip se širi preko kapljica koje nastaju kašljanjem, kijanjem ili dodirom predmeta. Ukoliko ove kapljice dođu da vašeg nosa, usta ili očiju, možete se zaraziti gripom. Grip se može preneti i dodirivanjem neke površine koja sadrži ove kapljice ako posle toga pipnete oči, nos ili usta.
Zdrave navike
Za “držanje gripa dalje od sebe”: dovoljno spavajte, jedite dobro izbalansiranu hranu, voće i povrće. Odvojite vreme da se opustite, tako ćete upravljati stresom. Za optimalno zdravlje, potrebne su umerene fizičke aktivnosti.
Prostorije povremeno provetravajte kratkotrajnim otvaranjem prozora i vrata kako biste smanjili koncentraciju prašine i bacila.

Ostavite komentar