najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Grip – upozorenja

Svake godine manje ili više ljudi oboli od gripa u periodu od kraja jeseni do početka proleća. I ove godine ima dosta obolelih, kako u Srbiji, tako i u regionu i Evropi. Nažalost, zabeleženo je i nekoliko smrtnih slučajeva usled komplikacija izazvanih gripom.

„Centar za prevenciju i kontrolu bolesti“ pri Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i ove godine redovno prati i objavljuje informacije o gripu.

Iz Instituta javljaju da za sada još nema „prave epidemije“ i intenzitet gripa je „srednji“, široka je geografska rasprostranjenost gripa, a trend je rastući. Procena je da dok ovo pišemo ima nešto više od 10.000 slučajeva obolelih od bolesti sličnih gripu.

Dokazano je prisustvo sledećih sojeva (podtipova) gripa:

 • A(H1N1)p
 • A(H3)
 • B

Od navedenih sojeva gripa A(H1N1)p je dominantan.

Najveći broj obolelih su deca uzrasta do 14 godina starosti i hronični bolesnici.

Osnovni simptomi gripa

Influenca ili grip je akutno virusno oboljenje respiratornog trakta gornjih ili donjih respiratornih puteva. Grip prouzrokuju virusi tipa A ili B, a simptomi se javljaju nakon 18-72 sata od infekcije.

Oboljenje je praćeno povišenom telesnom temperaturom, glavoboljom, bolovima u grlu i grudima, bolovima u zglobovima i mišićima, uz kašalj i kijanje.

Najčešći simptomi su blagi i kratkotrajni i povlače se nakon 2 do 7 dana, a u slučaju komplikacija, kašalj može biti veoma jak, težak i bolan, a temperatura duže vreme povećana.

Kod nekih tipova gripa, retke su komplikacije, a nastaju kod manjeg broja osoba i mogu izazvati ozbiljne posledice, pa i smrt.

Mere prevencije

Podsećamo na mere prevencije koje važe za sve vrste gripa:

 • Držati odstojanje od najmanje jedan metar od drugih osoba na javnim mestima, a naročito od osoba za koje se sumnja da imaju grip.
 • Ne posećujte osobe (prijatelje, rođake…) koje su bolesne od neke respiratornih bolesti sličnih gripu (temperatura, kašalj, glavobolja, malaksalost, kijavica…).
 • Pojačajte ishranu voćem i povrćem (vitamini, minerali…).
 • Pojačajte mere lične higijene: češće pranje ruku i ispiranje usta i nosa blagim slanim rastvorom u vodi (naročito posle povratka kući).
 • Provetravajte prostorije.
 • Izbegavajte zagušljive i zadimljene prostorije sa puno posetioca na malom prostoru.
 • Bavite se umerenim fizičkim aktivnostima i šetajte na otvorenom prostoru.
 • Koristite platnene i papirne maramice za pokrivanje usta i nosa pri kijanju i kašljanju.
 • Hroničnim bolesnicima, trudnicama i maloj deci preporučuje se što manje izlazaka iz kuće.

Procene i upozorenja

Procene su da će sezona gripa trajati do kraja marta-početka aprila ove godine.

Važno je da se građani pridržavaju opštih mera prevencije koje podrazumevaju izbegavanje poseta bolnicama, jačanje imuniteta, kao i javljanje doktoru u slučaju pojave simptoma koji traju duže od 3 dana (povišena temperatura, bolovi u mišićima, zglobovima, kašalj).

U slučaju veoma visoke temperature i pojave otežanog disanja, preporuka je da pacijent odmah ode u ambulantu.

Ponovo prenosimo upozorenje stručnjaka iz instituta „Batut“: „Grip je ozbiljno oboljenje, posebno za osobe sa hroničnim oboljenjima i trudnice, kod kojih grip može da dovede do teških formi bolesti, kao i do smrtnog ishoda.“

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike