Kako izbeći prehladu ove zime?

Brinete da ćete se prehladiti ove zime ili, joše gore, biti vezani za krevet zbog gripa?

Možda će vas iznenaditi, ali ne mora vam nauditi samo osoba koja kašlje pored vas, već uobičajeni predmeti koji vas okružuju na poslu, u školi i na sličnim mestima. Nedavna studija pokazala je da samo jedna kontaminirana kvaka može preneti virus na 40% do 60% osoba koje su je dodirnule za samo 2 do 4 sata.

To zvuči kao izmišljotina, ali je istina. Virusi mogu da žive skoro 8 sati na površinama stolova, telefona, na kvakama, pa čak i na dugmadi u liftu. Dakle, ako pritisnete dugme, a zatim dodirnite lice, možete se zaraziti virusom, čak i ako je isto dugme osoba sa virusom dodirnula pre nekoliko sati.

U jesen, dosta ljudi pati od prehlade i gripa. Nažalost, antibiotici ne leče viruse i većina bolesti može trajati 5 do 7 dana. U suštini, prevencija može da bude najbolje rešenje.

Saveti

Pa kako da se zaštitite? Isprobajte ove savete kada ste na poslu i u velikoj meri ćete smanjiti rizik od dobijanja virusa.

  • Ne dodirujte usta ili oči bez prethodnog čišćenja ruku. Virusi koji se mogu zadržati na dugmadi u liftu, vratima i na slavinama u toaletu mogu da uđu organizam na ovaj način. Visoko prometna područja verovatno će imati više virusa. Takođe, pokušajte da ne dodirujete ove predmete prstima, već koristite dlan za otvaranje vrata ili zglob na kažiprstu za pritiskanje dugmeta u liftu.
  • Perite ruke pravilno i često, posle povratka u prostoriju, a naročito pre jela.
  • Vakcinišite se ukoliko je moguće. Do sada je vakcina protiv gripa sprečila 71% slučajeva hospitalizacije.
  • Obratite pažnju da ne delite hranu ili piće, jer to predstavlja još jedan jednostavan način za širenje infekcija. Možda ste vi bolesni, a da to još uvek ne znate, ili ćete možda pokupiti nečiji virus. Dakle, držite se svoje hrane.
  • I na kraju, ne širite viruse ako se razbolite. Ostanite kod kuće i dobro se odmorite.

Uz pomoć ovih jednostavnih saveta možete zaštititi sebe i svoju porodicu. Iako virusi mogu biti uporni i dosadni, ipak možete da ih nadmudrite i ostanete zdravi, čak i u sezoni gripa.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike