U trendu

Kako ostati zdrav kada su svi oko vas bolesni

Svako ima svoj način i najbolji savet kako se odbraniti od gripa koji vlada ili kako smanjiti visoku temperaturu. Ne znate koga da poslušate, a najradije biste da vas ništa od toga ne zakači. Za sada se držite dobro, bolesne ne posećujete, ne vozite se gradskim prevozom, a na poslu izbegavate preterane kontakte.

Koliko god se čuvali, ova zima neće proći a da i vas ne zakači i ostavi u krevetu nekoliko dana. Dobro, i to ima svojih prednosti (posebno kada se setimo svih onih drugarica koje bi da izigravaju medicinske sestre), ali što lečiti ako možete sprečiti? Sve što možete da učinite je da malo produžite vreme do kontakta sa bakterijama koje će vas kad tad sustići. Evo nekih osnovnih stvari koje bi trebalo da znate.

Što manje dodirujte stvari oko vas. Kvake, vrata i sl. Bolje nosite rukavice, ali one vam ne mogu pomoći pri pozdravljanju (po bontonu, morate ih skinuti pri rukovanju). Zašto baš zaštititi ruke? Virusi se najduže zadržavaju na površini kože i žive na njoj i po nekoliko sati. Perite ruke što češće, ribajte ih četkicom tako da odstranite moguće bakterije ispod noktiju.
Svake godine, početkom zime, neki ljudi odluče da se vakcinišu protiv gripa. Vakcina koju prime ne garantuje da grip neće dobiti već da će lakše podneti. Nijedna vakcina ne pokriva sve vrste gripa. Ako još mislite da su virusi veštačka tvorevina i da se namerno šire svake godine da bi farmaceutske kompanije zarađivale na prodaji raznoraznih tableta, onda sigurno vakcinacija nije za vas. Opet, to sve ne znači da ona ne može da pomogne.

Vitamin C pa vitamin C. Toliko se priča o uzimanju ovog vitamina u bilo kom obliku (kroz jednu vrstu napitka i još sa šećerom, najukusniji je), šumeća tableta, voće, povrće (to ne znači da vitamina C ima i u sarmi) – da ne znate šta ćete pre. Istina je da još niko nije dokazao da vitamin C stvarno pomaže i „leči“ od gripa. Jedno je sigurno – vašem organizmu treba tečnosti. Što više je unosite, manje će telo „trpeti“ i osećati se teško.

Ovi saveti nisu garancija da će vas virusi zaobići ako ih se pridržavate, ali će ipak držati viruse na razdaljini neko vreme. Nemojte samo preterati i po celi dan ići svuda sa rukavicama ili sa šalom preko lica da vas slučajno iz „vazduha“ ne bi napao virus. Može neko kinuti ili se nakašljati u vašem prisustvu i gotovi ste, a možda ćete ovu zimu „preležati“ na nogama bez punih džepova maramica, suvog nosa i crvenih, vodenih očiju.

1 komentar
  1. Anđela Zdravković

    Mislim da ljudi, kada znaju da su okruženi bolesnim ljudima, previše posvećuju pažnju tome. Lepo ste rekli: hodaju po ceo dan sa šalom na ustima i rukavicama na rukama. To je već preterano. To vam neće pomoći da se sačuvate od gripa. On će vas zakačiti ili će vas zaobići. Svaka čast za ovaj tekst.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike