Kako zaštiti decu od virusa?

Kada naiđu epidemije nekih bolesti, svi se brinu da ne budu inficirani. Roditelji su, naravno, uvek zabrinuti za svoju decu i razmišljaju kako da ih zaštite. Pošto je sada ebola u vestima svakoga dana, svi se interasuju kako da se zaštite.

Roditelji su zabrinuti za svoju decu pa ih interesuju mišljenja zdravstvenih zvaničnika. Zdravstveni radnici širom Evrope i Amerike tvrde da je mala verovatnoća da će se ebola proširiti na ova dva kontinenta.

Naši zdravstveni radnici znaju kako da se nose sa zaraznim virusima jer svake godine efikasno i brzo sprečavaju širenje potencijalno opasnih virusa kao što je grip. Ebola je virusna bolest slična gripu, pa da su mere predostrožnosti slične.

Pitanja

Kako sprovesti preventivu od ebole u našim domovima, školama i na javnim mestima, gde se zarazne bolesti mogu lako i brzo širiti?

Najviše se treba štititi od virusa u školama, vrtićima, javnom prevozu, na javnim skupovima i radnim mestima.

Odgovori

Najvažnije je izbeći dobijanje bolesti.

Početkom školske godine i završetkom godišnjih odmora, povećava se broj kontakata među ljudima, pa se tako povećavaju mogućnosti za širenje infektivnih i virusnih bolesti (streptokoke, grip, prehlada, kijavica, rotavirus, pa i ebola).

Navodimo jednostavne „staromodne“, ali i najefikasnije savete za sprečavanje bilo kojih virusnih bolesti koje bi trebalo stalno primenjivati:

1. Perite ruke često, i to najmanje 20 sekundi. Naučite decu da otpevaju neku pesmicu dok peru ruke jer će tako prati ruke dovoljno dugo.

2. Po ulasku u kuću ili zgradu (povratak kući ili dolazak na radno mesto): operite sapunom temeljno ruke, operite vodom lice (i oči) i izduvajte nos.

3. Obavezno perite ruke pre jela i posle odlaska u kupatilo.

4. Nemojte jesti hranu iz iste posude ni sa kim, pa ni sa ukućanima.

5. Nemojte piti tečnost iz iste šolje (čaše) niti koristiti istu cevčicu za piće.

6. Izbegavajte da dodirujete oči ili usta neopranim rukama.

7. Ne stavljajte stvari u usta kao što su olovke ili slično (to naročito važi za decu).

8. Izbegavajte da „grickate nokte“, a opominjite i decu.

9. Kašaljanje ili kijanja treba vršiti u maramicu ili u rame, ako su vam ruke zauzete (kako biste sprečili širenje virusa na druge osobe).

Redovno podsećajte decu da se pridržavaju navedenih saveta. Kreiranje ovih navika na „duže staze“ veoma je efikasan način da se sačuva zdravlje, bez obzira na to šta se dešava oko nas i da li neke epidemije haraju.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike