U trendu

Lečite grip i kod kuće

Grip i simptomi koji ga prate mogu od vašeg svakodnevnog života učiniti pravi košmar, počevši od groznice i kašlja pa sve do problema sa grlom i zapušenim nosem. Međutim, kako svemu ima leka, tako je i sa gripom. Lekovi koje prepisuje lekar pomažu pri ublažavanju simptoma sezonskog gripa, kao i H1N1, kada se uzimaju na vreme, neposredno nakon što se osoba razboli. U većini slučajeva, za uspešno lečenje blažih i čak i umerenih simptoma gripa dovoljni su i kućni prirodni lekovi i terapije.
Navešćemo neke od prirodnih lekova koje esksperti svrstavaju u najbolje i najefikasnije.
Tečnost i samo tečnost
Grip može učiniti da vaše telo izuzetno brzo izgubi svu svoju tečnost i dehidrira, pogotovo ako groznicu prate još i povraćanje ili dijareja. Upravo iz ovog razloga treba stalno unositi što je više moguće tečnosti. Voda i limunada svakako su prvi izbor, ali u obzir dolaze i razni voćni sokovi. Isto tako, pametno je kloniti se napitaka koji sadrže kofein, zbog toga što on spada u diuretike. Kada je u pitanju crveno grlo, biljni čaj sa medom može poslužiti kao izuzetno dobar lek.
Ukoliko osećate mučninu, najpre pokušajte da u manjim gutljajima unesete malo tečnosti u organizam, jer vas veći mogu naterati da povratite.
A kako najbolje znati da li unosite dovoljno tečnosti? Jednostavno, ukoliko je vaš urin bledožute boje ili skoro bezbojan, to znači da vaš organizam dobija dovoljno tečnosti i obrnuto.
Supa
Već generacijama se roditelji služe pilećom supom kao jednim od najboljih lekova za grip i prehlade. Da li je oslanjanje na ovaj domaći lek opravdano? Odgovor je potvrdan. Istraživanje sprovedeno 2000. godine pokazalo je da pileća supa može puno pomoći u ublažavanju simptoma upale respiratornih organa. Preporučujemo pileću supu sa dodatkom povrća: celer, šargarepa, peršun…
U nedostatku domaće pileće supe, i supe iz kesice mnogo pomažu, jer pored vode sadrže dosta minerala i vitamina, kao i elekrtolita, a sve to je potrebno "gripoznom organizmu".
Što više odmaranja
Ovaj savet sam po sebi možda spada u one kliše-savete, ali je verovatno najpostojaniji od svih. Poslušajte uvek svoje telo. Ukoliko pokušava da vam kaže da mu ne prijaju fizičke aktivnosti i kretanje, onda neka tako i bude. Ako vas "tera" da čitav dan provedete u krevetu, poslušajte ga bez oklevanja. Naime, odmor je još jedan od izuzetno dobrih načina i terapija kojom puno pomažete svom telu da što pre ozdravi i vrati se u formu. Odmarajući, energiju ne trošite na kretanje, nego na borbu protiv gripa.
Vlažan i svež vazduh
Udisanje vlažnog i svežeg vazduha pomaže u ublažavanju zapušenja i bolova u grlu. Jedna od posebno dobrih i efektnih strategija jeste prepustiti se lepotama vrelog tuša, i to nekoliko puta dnevno. Još jedna od jako dobrih strategija jeste i svakodnevno korišćenje inhalatora. Ako vam je blizu park ili imate terasu, nekoliko minuta na svežem vazduhu puno pomaže.
Grgorenje
Ispiranje grla tehnikom grgorenja slanom vodom pomaže prilikom oslobađanja debelih naslaga sluzi, koje se mogu nagomilati u predelu iza grla, i to posebno nakon dužeg perioda provedenog u krevetu. Može biti i od izuzetne pomoći pri oslobađanju od pritiska i bola zapušenih ušiju, tako što otvara zapušenu eustahijevu tubu. Na ovaj način i viruse koji "još nisu ušli u organizam" izbacujemo izvan organizma i smanjujemo njihovu koncentraciju.
Zaključak
Za koji se god metod lečenja opredelite, imajte uvek na umu da i kućno lečenje, uz propisanu lekarsku terapiju, može biti veoma efikasno i od velike pomoći u borbi protiv bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.