U trendu

Kako H1N1 virus deluje na pojedine osobe?

Ispitivano je zbog čega određene osobe obolevaju od blage forme, a druge od teške forme svinjskog gripa, koji može imati fatalan ishod. Kanadski i španski naučnici otkrili su u kliničkoj studiji da količina supstance interleukin 17 u krvi može da nam ukaže na težinu bolesti koja će se razviti kod obolelih od svinjskog gripa.

Bolesnici koji su obolevali od teške forme ove bolesti, pokazivali su visoke vrednosti interleukina 17, dok su oni sa blažom formom imali niske vrednosti u krvi.

Interleukin 17 pomaže u regulaciji belih krvnih ćelija (leukociti, limfociti, monociti…), koje učestvuju u sprečavanju infekcije i razvoju bolesti.

Ovaj pronalazak može pomoći u stvaranju leka koji će sprečavati nastanak teških formi oboljenja izazvanih H1N1 virusom. U retkim slučajevima, ovaj virus izaziva teške infekcije pluća koje zahtevaju bolničko lečenje.

Dr David Kelvin iz istraživačkog instituta Opšte bolnice iz Toronta (Toronto General Hospital Research Institute) smatra da bismo blokiranjem interleukina 17 mogli da smanjimo količinu ove supstance u plućima i samim tim ubrzamo oporavak bolesnika.

Test za otkrivanje količine interleukina 17 u krvi omogućiće nam da brzo saznamo koja je osoba izložena većem riziku obolevanja od teške forme ove bolesti.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike