najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vakcina protiv “norovirusa”

Nedavno su publikovani rezultati ispitivanja vakcine za „norovirus“, koji napada želudac i organe za varenje. Za ovaj virus se još koriste nazivi „grip želuca“, „stomačni virus“ ili „brodski virus“.
Istraživači navode da je rano testiranje eksperimentalne vakcine za „norovirus“, odnosno uzroka bolesti želuca koji najčešće pogađa putnike brodova za krstarenje i osobe u staračkim domovima (zatvoreni prostori) – pokazalo da su se simptomi povraćanja i proliva posle vakcine smanjili za oko 52%.
Epidemija ovog virusa najčešće se javlja u malim prostorima, kao što su zdravstvene ustanove, centri za negu dece, škole i vojne baze, kao i brodovi za krstarenje.
Trenutno ne postoji lek ili terapija za visoko zarazni virus, ondosno najčešći uzrok virusnog gastroenteritisa kod dece i odraslih.
Norovirus se može proširiti preko zaražene hrane i vode, kontaminiranih površina, pa čak i kroz vazduh.
Ovim virusom se ne zarazi svako ko dođe u kontakt sa njim, a pored toga ni sve inficirane osobe se ne razbole. Međutim, norovirus je veoma česta pojava i može biti ozbiljan, posebno za malu decu i starije odrasle.
U novoj studiji učestvovalo je 98 ljudi, koji su pristali da piju vodu sa ovim virusom, kao i da prime eksperimentalnu vakcinu ili placebo.
Među onima koje su dobili pravu vakcinu, 26 njih je bilo zaraženo virusom, kao i 29 u placebo grupi. Deset ljudi u grupi koja je primila vakcinu imalo je blage, umerene ili teške simptome povraćanja i proliva u poređenju sa 20 osoba iz placebo grupe.
Sumiranje rezultata
„Rani rezultati ispitivanja eksperimentalne vakcine za norovirus pokazuju pozitivne rezulatate, pružajući optimizam u vezi sa mogućom vakcinom za ovaj uobičajeni uzrok gastroenteritisa“, kaže vodeći istraživač dr Dejvid Bernštajn, profesor pedijatrije na Sinsinati dečjoj klinici i Medicinskom centru Univerziteta u Sinsinatiju.
„Dalja testiranja (na većem broju pacijenata u dužem vremenskom periodu) biće potrebna kako bismo bili sigurni da je vakcina potpuno bezbedna i delotvorna. Ako bi se slični rezlutati javili i u većim istraživanjima, onda bi to moglo dovesti do nove dostupne vakcine za veoma uobičajenu bolest“, zaključuje on.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike