U trendu

Bili smo u zabludi: paradajz donosi više štete nego koristi

Paradajz je neizostavan sastojak salata, soseva i raznih jela. Sočan i osvežavajuć crveni plod pun likopena smatraju vrlo zdravom namirnicom, međutim – paradajz ima i svoju drugu, ne tako lepu, stranu.

Ovo voće, koje kulinari i većina ljudi zovu povrće, je prepoznato kao jedan od najčešćih alergena u ishrani.

Iz tog razloga, pojedinci koji su skloni razvoju alergijskih reakcija na hranu bi trebali da budu oprezni kada paradajz uključuju u svakodnevnu ishranu.

On je proizvod visoke koncentracije organskih kiselina. To znači da prečesto konzumiranje jela pripremljenih na njihovoj osnovi može ozbiljno da naškodi.

Osobe koje imaju neke od navedenih simptoma ne bi trebalo da konzumiraju paradajz u većim količinama, a neke ne bi smele uopšte.

Sindrom nervoznih creva

Ako patite od sindroma nervoznih creva, paradajz može biti okidač simptoma poput dijareje, bolnih grčeva, nadutosti, gasova i zatvora. U ovom slučaju najbolje bi bilo držati se što dalje od kiselih namirnica kao što je paradajz.

Gastritis

Paradajz spada u veoma kisele namirnice, pa može da prouzrokuje probleme poput gastritisa. Čak i da ste zdravi i ne patite od želučanih problema, ako jedete puno paradajza ili soseva na bazi paradajza, takođe možete iskusiti ovaj prilično neprijatan osećaj.

Problemi sa bubrezima

Paradajz je bogat oksalatom, supstancom koja se teško metaboliše kada se uzima previše, što za rezultat može imati stvaranje kamenca u bubrezima.

Alergijske reakcije

Paradajz sadrži histamin, koje pomaže imunitetu u borbi protiv virusa i bakterija. Neverovatno je koliko je alergijska reakcija izazvana histaminom u paradajzu česta. Najčešće se javlja u obliku osipa ili oticanja jezika

Bol u zglobovima

Previše paradajza u ishrani može izazvati bol u zglobovima. Razlog je alkaloid po imenu solanin, koji gradi kalcijum u tkivima, a u paradajzu ga ima u velikim količinama. Previše kalcijuma u tkivima može da dovede do upalnih procesa, bola i oteklina u predelu zglobova.

Likopenodermija

Likopen je pigment koji se nalazi u paradajzu, ali i u mnogim drugim namirnicama. Kada se konzumira u pravoj količini, odličan je za srce. Ali, ako se preteruje, može doći do pigmentacije kože, odnosno stanja poznatog pod imenom likopenodermija.

Osobe koje imaju visok pritisak ili neke druge srčane probleme ne bi trebalo da konzumiraju paradajz iz konzerve, jer ima povećanu dozu kiseline i soli. To bi osobama sa ovim problemima samo pogoršalo već postojeće stanje.

(N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.