Crno grožđe i borovnice za imunitet

Crno grožđe i borovnice mogu dati vašem imunom sistemu značajan podsticaj – rezultati su nedavno urađene i objavljene studije. Istraživači su otkrili da plodovi grožđa i borovnica sadrže jedinjenje koje se naziva stilbenoid. Ovo jedinjenje zajedno sa vitaminom D povoljno deluje na ljudski gen CAMP, uključen u funkcionisanje imuniteta. U stilbenoid jedinjenja uključeni su resveratrol u crvenom grožđu i pterostilben u borovnici.
"U stotinak studija nađeno je da samo ova dva jedinjenja povoljno deluju na gene povezane sa imunitetom", navodi se u saopštenju Adrijana Gombara, glavnog istraživača sa jednog instituta u Oregonu (SAD).
"Njihova sinergija sa vitaminom D povećava dejstvo gena CAMP, značajnog za poboljšanje imuniteta", rekao je dr Gombar: "Zaključili smo da je to prilično zanimljivo interakcija."
Gombar i kolege, međutim, napominju da su ovi nalazi u laboratorijskim kulturama ćelija i još nisu završili istraživanje kako bi dokazali da će kosumiranje crnog grožđa i borovnica pojačati imuni sistem.
Napomene
Pokazalo se da CAMP gen igra ključnu ulogu u urođenom imunom sistemu i predstavlja prvu liniju odbrane tela koja mu daje sposobnost da se bori protiv bakterijskih infekcija. Odgovor je naročito važan zato što u novije vreme mnogi antibiotici postaju sve manje efikasni.
Prethodna istraživanja su pokazala snažnu vezu između odgovarajućih nivoa vitamina D i funkcije CAMP gena. Nova studija ukazuje na to da i neka druga jedinjenja zajedno sa vitaminom D imaju tu ulogu.
Bez obzira na krajnje rezultate, i ova studija pokazuje da borovnice i crno grožđe sadrže ne samo puno vitamina i minerala već i druge mikroelemente koji doprinose zdravlju.

Ostavite komentar