najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Da li vi pijete jutarnju kafu na prazan stomak?

Nema nikakve sumnje u to da je ispijanje kafe zdrava navika i direktno deluje na ljudski organizam kroz niz beneficija. Ipak, omiljeni topli napitak ne bi trebalo piti na prazan stomak, a posebno ne ujutro.

Ispijanje crne kafe na prazan stomak vodi do otpuštanja hidrohlorične kiseline u probavnom traktu. Oni koji imaju problema sa gastritisom, dobro znaju kakav je efekat pomenutog procesa.

Ukratko, kiselina čije otpuštanje prouzrokuje i sama jutarnja kafa pre doručka “pada teško” na stomak i izaziva probleme kod varenja, na način da čini otežanom varneje proteina. Kada proteini nisu dovoljno razloženi, to vodi do problema kakvi su nadutost, upala creva, iritacija, te u ređim slučajevima do karcinoma debelog creva.

Zbog svih tih navedenih razloga, brojni eksperti upozoravaju na to da kafu nikada ne bi trebalo piti ujutro odmah nakon buđenja i pre nego što bilo šta drugo ubacimo u želudac. Pored toga, pijenje kafe odmah nakon buđenja povećava nivo kortizola u krvi, poznatog kao hormon stresa, pa telu treba mnogo više vremena da se vrati u normalno stanje.

Zbog svega toga, preporučuje se tempiranje omiljenog “jutarnjeg rituala” nekih sat vremena nakon buđenja, jer do tada se nivoi kortizola nakon prirodnog lučenja koje pomaže razbuđivanju već vrate u normalne nivoe, a protekne i dovoljno vremena da se do tada pojede barem jedno parče hleba i pripremi želudac, prenose mediji.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike