Integralne žitarice

Vitka linija i pravilna zdrava ishrana nešto je što bi svako od nas želeo za sebe i svoje najbliže. Mnogi uspevaju u tome, a mnogi pribegavaju vežbama i dijetama za mršavljenje.

Jedna od bitnih stavki, ako ne i glavna stavka za vitku liniju – jeste pravilna i zdrava ishrana.

Poznate su mnoge dijete na bazi različitog voća, povrća, mesa, sokova, vode itd.

Dijeta i sama ishrana na bazi žitarica vrlo je poznata i mnogi je redovno koriste. Moguća zabuna u vezi sa ishranom koja uključuje žitarice odnosi se na postojanje mnogo vrsta, aroma i mešanje žitarica sa drugim proizvodima, pa nije sasvim jasno koje žitarice su najbolje za dijetu i ishranu.

Navodimo koje žitarice su najbolje za nas i našu liniju, kao i razlike između samih žitarica i načina spremanja:

  • Sveobuhvatno gledano, zdravije je zameniti beli hleb crnim, integralnim ili raženim hlebom.
  • Ječam za doručak jedna je od najboljih namirnica za naš organizam (skuvati ječam, dodati med i posuti orasima i suvim voćem).
  • Pšenične testenine raznih ukusa sa dodacima takođe su odlične za početak dana.
  • Ukoliko imate mogućnosti, probajte kinoa (peruanska žitarica) – ima blagi ukus, lepo ide uz pirinač i sprema se za 15 minuta. Ide i uz povrće i voće kao salata, čak se koristi i za pljeskavice, umesto mesa, sa jajima, lukom i rendanim sirom.
  • Ako treba da izbegnete gluten (protein u žitaricama), možete ipak jesti kinoa, proso ili heljdu.
  • Ukoliko kupujete crni hleb, ne znači da je ceo napravljen od integralnih žitarica. Proverite sastojke (pšenica 100%, raž od celog zrna, ovas, integralni pirinač i pšenične bobice) kako biste bili sigurni da je integralni.
  • Količina hrane potrebne za obrok zavisi od pojedinca i apetita koji ima. Preporuka je da polovina svakog obroka budu integralne žitarice, npr. jedna kriška 100% pšeničnog hleba, pola činije kuvane testenine i tri činije puckanih kokica (pazite se kalorija u prelivima) – to je otprilike dovoljno za obrok.
  • Preporuka je da se obrok sastoji od celih zrna integralnih žitarica jer seckane i rafinisane žitarice gube polovinu hranljivih sastojaka (minerala i vlakana).
  • Vlakna iz žitarica ili mahunarki imaju niz zdravstvenih prednosti i daju osećaj sitosti. To pomaže u gubljenju težine i redovnoj probavi.

Zaključak

Zaključak je da je dovoljno samo nabrojati šta sve integralne žitarice sadrže i za šta su sve korisne da bi ljudi počeli da ih koriste u ishrani: vlakna, vitamin B, puno minerali (naročito magnezijum i selen) i prirodne biljne materije koje jačaju imunitet organizma.

Koristite integralne žitarice u ishrani, u umerenim količinama, i imaćete vitku liniju i dobro zdravlje.

Naravno, integralne žitarice nisu lek ili desert, nego osnovni obrok, jer ako uz integralne žitarice pojedete sve i svašta, neće biti koristi.

Napišite komentar