najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Lažne etikete na hrani za dijabetičare!

U Velikoj Britaniji nedavno su korigovani zakonski propisi o etiketama na artiklima za ishranu. Zabranjene su etikete na kojima piše da je hrana „za dijabetičare“ ili „pogodna za dijabetičare“. I Evropska unija pooštrava propise o oznakama na hrani.

Istorija

Još šezdesetih godina prošlog veka postale su „popularne“ reklame hrane na čijim je etiketama pisalo da je pogodna za dijabetičare, da bi potom postale popularne preporuke „zdrava hrana“.

Nakon nekog vremena, u svetu je počelo da se propisima reguliše šta sve može pisati na etketama artikala za ishranu. Tako je negde zabranjeno da se piše „zdrava hrana“, „pogodno za dijabetičare“ i može se samo pisati da je to „posebna hrana“.

Stručnjaci napominju da su oznake bile pogrešne jer se njima pogrešno podrazumevalo da su ovi proizvodi bolji za osobe sa dijabetesom nego za ostale potrošače. Hrana koja je reklamirana kao „pogodna za dijabetičare“ obično je imala manje šećera, ali ne i manje veštačkih zaslađivača. U ovoj hrani i nije bilo manje masnoća niti manje kalorija, a u „hranu pogodnu za dijabetičere“ dodavani su razni štetni sastojci.

Takođe je bilo zloupotrebe „šećernih alkohola“ ili poliola, izvedenih iz molekula šećera (sorbitol, manitol, lakitol, ksilitol, maltitol i drugi) koji u većim količinama narušavaju zdravlje.

Mišljenja

Stručnjaci pozdravljaju ovakvo pooštravanje propisa jer doprinosi zaštiti zdravlja potrošača. Oni napominju da su dijabetičari dugo bili obmanjivani time da su neki proizvodi pogodni za njih i da će im to olakšati održavanje nivoa šećera u krvi. Činjenice govore da dijabetičari mogu svoje nutritivne potrebe da zadovolje i „običnom“ hranom, samo vodeći računa o izboru i količini namirnica.

Osobe koje boluju od dijabetesa treba da pročitaju etikete „pogodnih“ proizvoda kako bi proverile da li u tim namirnicama ima sastojaka koji se njima ne preporučuju.

Podsećamo da i na našem tržištu postoji veliki broj proizvoda koji na etiketama imaju neadekvatne natpise. Često se ističe da neki proizvod „ima manje šećera“ ili da je „zdrava hrana“, a kada se pročita sadržaj, može da se vidi da unutra ima dosta soli, aditiva, suviše kalorija ili nekih drugih štetnih sastojaka.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike