najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Namirnice koje vam mogu spasti srce (1)

Barem tri puta dnevno imate šanse da značajno smanjite nivo holesterola, snizite povišeni krvni pritisak i smanjite sveukupni rizik od srčanih bolesti. Kako? Ako jedete zdravu hranu.

Hipertenzija (povišeni krvni pritisak – 140/90 ili viši) predstavlja najčešći faktor rizika za srčane bolesti. Kada se krvni pritisak poveća, vaše srce mora da radi napornije i da intenzivnije pumpa krv kroz telo. To šteti vašim arterijama i automatski može dovesti do srčanog udara. Da biste imali zdrav krvni pritisak (120/80 i niži), u ishrani treba redovno da imate dolenavedene namirnice.

Blitva
Bogat je izvor kalijuma. Dnevno je preporučljivo unositi 4.000 miligrama kalijuma da biste snizili krvni pritisak, a blitva sadrži 1.000 miligrama ovog minerala u jednoj šolji. Jede se u kuvanom obliku. Kalijum se takođe nalazi i u drugom povrću, nekim voćkama, koštunjavim plodovima i u jogurtu. Blitva je bogata i kalcijumom i magnezijumom, koji takođe imaju važnu ulogu u snižavanju krvnog pritiska.

Sveži začini
Oni su zdrava zamena za so, a so sadrži 2.400 miligrama natrijuma u samo jednoj kafenoj kašičici. To je veća količina natrijuma nego što biste smeli uneti u organizam tokom čitavog dana, ako želite da vodite računa o svom krvnom pritisku. Dakle – jasno je zašto su sveži prirodni začini mnogo bolja opcija.

Svež iseckani luk i ruzmarin odlično se slažu uz krompir, peršun se slaže uz supu ili uz jaja, žalfija ide odlično uz živinsko meso, majčina dušica se može dodati u kokice. Ovi prirodni začini takođe su bogati antioksidantima, tako da dodatno štite vaše srce od potencijalnih srčanih bolesti. Ako se ne možete lišiti soli, bolje je da koristite morsku so, a možete je i mešati (i tako ublažiti) sa drugim začinima.

Preporučljivi su i makrobiotički začini koji su veoma ukusni i dodaju slanoću – šoju i tamari. Oni se mogu stavljati u salate, ili dodavati u kuvana jela, pred kraj kuvanja.

Niskokalorični i nemasni jogurt
Mnogi ljudi vole ovu namirnicu, konsumiraju je uz doručak ili kao užinu. Sadrži kalcijum i kalijum – minerale koji snižavaju krvni pritisak.

Beli luk
Ovo povrće neki vole, neki ne, ali jedno je sigurno – beli luk ima bitnu ulogu u snižavanju lošeg holesterola. Da biste postigli dobar efekat, treba da pojedete nekoliko čenova dnevno.

1 komentar
  1. Ana Ručnov

    Luk, masline, post, dijeta, ukidanje mesa u prehrani su zdrav i dug život.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike