5 pravila ishrane: Evo zbog čega se Francuskinje ne debljaju

Elisa Goldenberg, novinarka portala mindbodygreen, se pre četiri godine preselila u Pariz. Pre par dana odlučila je da podeli sa svojim čitaocima tajne lepe linije, koja krasi žene iz Francuske već decenijama.

– Već nakon kratkog vremena mog boravka u Parizu, shvatila sam da stil života koji sam imala nije održiv – ili dobar za širinu mog struka. Ali nisam znala kako to da promenim. Živela sam kao lokalac, zar ne? Činilo se da žene iz Pariza, sa kojima sam svakodnevno provodila vreme, bez ikakvog truda održavaju besprekornu liniju, predivnu kožu i taj neki seksipil. Ipak, nikad nisam videla da je iko od njih pod stresom zbog toga hoće li da stigne na popodnevni trening ili da isprobava novu dijetu ili nekakav detoks. Bila sam zaintrigirana – koja je njihova tajna? – piše Goldenberg.

– Iako ne mogu da tvrdim da sam rešila misteriju, mogu da podelim pet načina kako francuske žene žive ispravno – i u tom procesu ostaju vitke i srećne – objašnjava Goldenberg.

1. Za Francuskinje ključna je umerenost

Iako je francuska kuhinja poznata po svojim kremastim sosevima, sirevima, dekadentnim desertima i divnim vinima, Francuzi ne jedu stalno takvu hranu. A kad je jedu, jedu male porcije, dovoljne da zadovolje želju. Isto tako, žene iz Francuske sebi ne brane ponekad da priušte neku poslasticu. Francuska kuhinja je jako bitna stavka u životu tih ljudi, deo je kulture i regionalni ponos, ali to ne znači da će svaki obrok biti kao gozba. Ali, vino je deo svakog obroka, ponovo umereno. pije se jer pruža zadovoljstvo, polako i umereno.

2. One jedu pravu hranu

Retko ćete u francuskim prodavnicama pronaći nemasnu ili dijetalnu hranu. Francuzi preferiraju punomasnu hranu, puter, sve vrste sireva i dobar komad mesa. Ali to ima smisla, jer neobrađena hrana ima pun ukus i zadovoljavajuća je, pa se i manje pojede za obrok.

Ovako Francuskinje održavaju svoje zdravlje, među njima se retko vidi da neko ima „potrebu“ za slatkim ili masnim, a obroci se sastoje od hrane koja nije procesuirana. Često meso i riba uz dodatak povrća je obrok koji se najčešće vidi na stolu. Čak i maloj deci se poslužuje prava hrana, a ne kašice, i od najmlađeg perioda se uči da jedz sa kašikom i viljuškom.

3. Obrok služi za odmor i za uživanje u društvu porodice i prijatelja

Retko ćete videti Francuze da jedu brzu hranu, njima je ručak kao gozba. U hrani se polako uživa, a vreme se koristi kako bi se socijalizovalo i odmorili. Porodični ručak nije samo hrana za telo, nego i za dušu i um. Tipični francuski obrok traje par sati i uključuje žive razgovore i debate.

4. Francuskinje se fokusiraju na užitak

Foto: Pixabay.com/stevepb

Jedna od ključnih stvari u zdravom životu žena u Francuskoj je i fokus na užitak, u svemu što radite, pa tako i u hrani. Filozofija je jednostavna – ako jedeš nešto što te ne zadovoljava, nije fino ili dovoljno, nije dobar obrok. Treba jesti hranu koja će ostaviti iza sebe osećaj ispunjenosti i zadovoljstva. A sve se svodi na ravnotežu.

Ako im se jako jede slatko, smanjiće količinu ostale hrane koju će pojesti, ali će uživati bez griže savesti u desertu. Ako jedete hranu koja hrani vaš organizam i zbog koje se dobro osećate, nećete imati prohteve za nezdravom hranu koja samo momentalno zadovolji vaše želje i potrebe.

5. Žene u Francuskoj uvek idu peške

Iako je zadnjih par godina u Parizu otvoreno mnogo prostora za vežbanje, jogu ili alpinizam, Francuskinje će se teško radnim danom nakon posla odlučiti na vežbanje. Radije će nakon posla prošetati po gradu i priuštiti sebi neku sitnicu.

Francuskinje svuda hodaju i to je jedna od tajni njihove lepe linije. U Parizu retko ko ima auto, a grad je prelep za hodanje i sve je relativno blizu. Česte šetnje, ali i obavljanje svih poslova peške, ispada puno kretanja dnevno.

Goldenberg na kraju objašnjava da i nakon četri godine života u Parizu, ima toliko toga da nauči od Francuza, prenosi 24sata.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike