Ako imate visok krvni pritisak, obavezno jedite ove namirnice

Da biste izbegli problem s visokim krvnim pritiskom, trebalo bi da jedete hranu s niskim procentom soli, a nutricionisti upozoravaju da se protiv ove bolesti borite i pomoću tri moćna minerala: kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.

Visok krvni pritisak je faktor rizika koji nema neke posebne simptome, pa ga zato treba redovno kontrolisati. Postoje namirnice i prirodna sredstva koja nam, preventivno, pomažu da pritisak držimo u granicama normale.

Ovih sedam namirnica bogato je upravo tim nutrijentima.

Beli pasulj – U pasulju se nalazi značajna količina kalcijuma, magnezijuma i kalijuma koji blagotvorno deluju na krvni pritisak. Pasulj možete jesti u obliku variva, dodavati ga u supe, salate ili pripremiti kao pire.

Jogurt – Ovaj mlečni proizvod odličan je izvor kalcijuma i drugih minerala koji pozitivno deluju na ljudsko zdravlje. Jogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih preliva za salatu i jela od mesa.

Kivi – Osim što je bogat vitaminom C, kivi će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje ga je jesti svežeg, po mogućnosti u okviru voćnih salata.

Breskve – Breskve su mnogima omiljeno letnje osveženje. Dobro je znati i da sadrže mnoštvo hranljivih vitamina i minerala, dobrih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete sveže ili od njih pripremite smutije.

Banane – S jednom srednje velikom bananom zadovoljićete 12 posto dnevne potrebe za kalijumom. Ovo egzotično voće je i odličan saveznik u borbi protiv stresa. Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate da je bacate. Zamrznite je i dobićete ledeni desert.

Kelj i brokoli

Ovo lisnato povrće nazivaju superhranom jer ima mnogo vrednih antioksidanata, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti kao salatu ili u barenom obliku.

Takođe, sto grama brokolija kuvanog na pari zadovoljiće šest posto dnevnih potreba za kalcijumom, osam posto za magnezijumom i 14 posto za kalijumom. Ovo povrće bogato je i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrstiti u jelovnik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.