U trendu

Čitate li deklaracije? Ovo su sastojci za izbegavanje

 

Stručnjaci upozoravaju da nam čitanje deklaracija proizvoda mora preći u naviku kako bismo izbegli proizvode koji sadrže sastojke koji mogu negativno uticati na naše zdravlje. Ovo je sedam takvih sastojaka koje bismo, prema preporuci stručnjaka trebalo da izbegavamo.

1. Veštački zaslađivači
Veštački zaslađivači izvor su „praznih kalorija“ i često se povezuju sa nastankom dijabetesa tipa II, stoga bi trebalo da ih se izbegava, baš kao i proizvode koji ih sadrže.

2. Karaginan ( Carrageenan)
Zbog naročite sposobnosti hidratacije i povećavanja viskoziteta upotrebljava se u prehrambenoj tehnologiji kao dragoceni aditiv (zgušnjivač, emulgator, stabilizator). Najčešće se koristi kod izrade napitaka od kakaa, kondenzovanog mleka, dečje hrane, enteralne hrane i drugih proizvoda u tečnom stanju jer sprečava raslojavanje i taloženje i osigurava homogenost, tečnost i odgovarajući stepen gustine.

3. Boja karamele
Boja karamele koja se koristi u mnogim gaziranim napicima, sladoledima, slatkišima i gotovim sosevima za meso ima malo veze sa karamelom. Umesto da je reč o rastopljenom šećeru, boja karamele se sintetički proizvodi u reakciji šećera, amonijaka i sulfita. Ovaj proces rezultira hemikalijama 2-metilimidazolom i 4-metilimidazolom, koje se povezuju sa problemima štitnjače, jetre, rakom pluća i leukemijom. Postoje četiri tipa boje karamele, a dve koje se dobijaju uz pomoć amonijaka mogu da štete zdravlju.

4. Transmasne kiseline
Reč je o veštačkim nezasićenim mastima koje se dodaju prerađenoj hrani kako bi im se produžio rok trajanja. Ovaj sastojak u prehrambenim proizvodima može da poveća rizik od srčanih oboljenja pa ga je poželjno izbegavati.

5. Šećer

6. Mononatrijum glutaminat (MSG)
MSG se još zove “poboljšivač ukusa”, a njegova namena je da gotovim proizvodima da bolji ukus. Iako zaista poboljšava ukus hrane, ova hemijska materija razara mozak, remeti rad hormona i povezana je sa nizom bolesti.

7. Visoko-fruktozni kukuruzni sirup
Proizvođači često koriste glukozno-fruktozni sirup jer je znatno jeftiniji od šećera. Osim toga, HFCS produžava rok trajanja proizvoda.
Glukozno-fruktozni sirup se naširoko koristi kao zamena za šećer u mnogim gaziranim pićima, sokovima, jogurtima, žitaricama, pecivima i gotovim supama. Nažalost, kao i mnogi drugi aditivi, glukozno-fruktozni sirup ima razarajuće delovanje na naše zdravlje.

 

 

Izvor: prva.rs

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike